Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 12/2017
Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 12/2017

Wydanie świąteczne. W numerze m.in. kondycja słodkiego sektora, podsumowanie 2017 roku w branży, klasyfikacja zakładów rzemieślniczych, produkcja pierników, wypieki z dodatkiem mąki jęczmiennej, poznańskie rogale świętomarcińskie, tatarczuch, red velvet cake, Montebianco, gorąca czekolada, jak kupować maszyny i urządzenia?, świąteczne tutoriale oraz prezentacje urządzeń cukierniczych.

RAPORT

Kondycja słodkiego sektora

Nawarstwianie się wielu niezależnych, negatywnych zjawisk wymaga od rzemieślników szczególnej ostrożności. Należą do nich m.in. wzrost cen surowców i kosztów produkcji oraz braki kadrowe. Jak wpływają one na kondycję branży piekarsko-cukierniczej?

Podsumowanie 2017 roku w branży piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej

Jaki był 2017 r. dla piekarzy, cukierników i lodziarzy? Z jakimi problemami boryka się branża? Zapytaliśmy o to specjalistów, m.in. przedstawicieli stowarzyszeń i czołowych firm tego sektora.

Klasyfikacja zakładów rzemieślniczych. Rankingi czy standaryzacja usług?

Pojawiają się opinie o celowości stworzenia systemu, który kształtowałby klasyfikację najlepszych w kraju zakładów rzemieślniczych. Równie częste są poglądy o potrzebie pewnej standaryzacji w celu ukazania konsumentom co jest albo nie jest zakładem lub produktem rzemieślniczym. Jak zatem powinien wyglądać system oceniania?

TECHNOLOGIE, SUROWCE, RECEPTURY

Produkcja pierników. Zapach i smak Bożego Narodzenia

Tradycja wypiekania pierników wywodzi się ze średniowiecza. Dzisiaj są one nieodłącznym elementem świątecznej oferty, dlatego warto na Boże Narodzenie przygotować coś wyjątkowego z ciasta piernikowego.

Wypieki z dodatkiem mąki jęczmiennej

W celu zwiększenia wartości odżywczej tradycyjnego pieczywa oraz nadania mu właściwości prozdrowotnych można stosować jęczmień i przetwory z tego zboża. Przedstawiamy, jak dodawanie jęczmienia do wyrobów piekarskich wpływa na cechy fizyczne i sensoryczne modyfikowanych produktów oraz ich wartość odżywczą.

Ciasto świąteczne z cytrusową nutką

Ciastka świąteczne

Bożonarodzeniowe ciasteczka z kremem czekoladowym

TRADYCYJNE WYPIEKI

Poznańskie rogale świętomarcińskie

Tradycja rogali świętomarcińskich jest kultywowana już od ponad 150 lat i wiąże się z obchodami dnia św. Marcina przypadającego na 11 listopada. Przybliżamy historię wypieku, który został wpisany na listę produktów regionalnych, chronionych znakiem „Chronione Oznaczenie Geograficzne”.

Tatarczuch. Słodki chleb z gryki

Tradycyjny chleb tatarczuch, wywodzący się z okolic Częstochowy, może posłużyć jako inspiracja do przygotowania własnej wersji wypieku z użyciem mąki gryczanej. Prezentujemy jego genezę oraz różne receptury na chleb gryczany.

Z RÓŻNYCH STRON ŚWIATA

Red velvet cake. Nie tylko dla zakochanych

Red velvet cake ze względu na swoją czerwoną barwę jest często przygotowywanym ciastem na walentynki. Popularność święta zakochanych spowodowała, że staje się ono coraz bardziej znane, dlatego zdradzamy tajniki jego produkcji.

Montebianco czy Mont Blanc? Francusko-włoski spór o przysmak z kasztanów

Obecnie trudno spotkać oryginalną wersję deseru Montebianco, czyli góry z kremu kasztanowego w formie spaghetti, pokrytej bitą śmietaną. Przedstawiamy tradycyjną recepturę deseru oraz różne jej warianty autorstwa cukierniczych mistrzów.

MASZYNY I URZĄDZENIA

Jak kupować maszyny i urządzenia?

Wydajność i prawidłowa funkcjonalność maszyn i urządzeń przyczyniają się do sukcesów zakładów piekarsko-cukierniczych. Czym zatem sugerować się, kupując poszczególne urządzenia i jak należy je testować?

Prezentacje urządzeń cukierniczych

ŚWIAT CZEKOLADY

Gorąca czekolada. Współczesny napój bogów

Sposobów na podanie gorącej czekolady, podobnie jak i jej smaków, jest wiele. Jesienno- -zimowa aura sprawia, że po ten czekoladowy napój sięga wielu klientów, dlatego warto uwzględnić go w swojej ofercie.

KROK PO KROKU

Piernikowa szopka bożonarodzeniowa

Z okazji świąt Bożego Narodzenia przygotowaliśmy dla Państwa przewodnik, jak krok po kroku wykonać szopkę z piernika, która będzie stanowiła dopełnienie tradycyjnie wieszanych na choince pierników. W tym szczególnym okresie warto zaproponować klientom coś oryginalnego.

Zimowe renifery

Praca z szablonami daje szerokie możliwości dekoratorskie. Możemy nimi zdobić zarówno ciastka, jak i elementy tortu. W tym numerze pokażemy, jak przygotować świąteczny tort z pastelowymi reniferami – idealny na święta.

BEZPIECZEŃSTWO W PIEKARNI I CUKIERNI

Transport i magazynowanie w zakładach piekarsko-cukierniczych. Bezpieczeństwo i ergonomia

W piekarniach i cukierniach niezwykle ważne jest bezpieczeństwo transportu, dlatego przybliżamy normy obowiązujące w transporcie zewnętrznym i wewnętrznym, a także kwestie związane z ergonomią i magazynowaniem produktów.

RYNEK

Aktualności

Cake Designers World Championship

23-24 października br. w Mediolanie Jowita Woszczyńska zajęła trzecie miejsce w konkursie Cake Designers World Championship. Lepsi okazali się jedynie reprezentanci Zjednoczonych Emiratów Arabskich i USA. Kulisy mistrzostw przybliża Anna Grochalska – reprezentantka Polski w jury i przedstawicielka FIPGC w naszym kraju.

Cake International Birmingham

3-5 listopada 2017 r. w angielskim Birmingham odbył się największy tortowy festiwal Europy, jeden z największych na świecie. Zachęcamy do przeczytania relacji z tego wydarzenia autorstwa jego uczestniczki – Ewy Drzewickiej.

Konkurs Dekoracji Tortów w Mińsku

13-17 listopada w Mińsku odbył się Konkurs Dekoracji Tortów. Ewa Drzewicka miała przyjemność gościć na nim jako międzynarodowy sędzia, razem z sędzinami z Ukrainy. Tortowe pokazy odbyły się przy okazji targów spożywczych Prod Expo, na których wystawiały się białoruskie, ukraińskie, ale też i polskie firmy.

Prezentacje produktów