23-27 stycznia 2016 r. odbyły się 37. Międzynarodowe Targi Lodziarstwa, Cukiernictwa i Piekarstwa SIGEP.

Targi Sigep w Rimini z roku na rok są coraz większe. Od kilku lat notowany jest wzrost liczby zwiedzających. W ostatnich dwóch latach wyniósł po 8% i osiągnął poziom 201 321 osób (w tym aż 41 122 gości zagranicznych). Przekłada się to na wzrost zainteresowania mediów. Ilość akredytowanych dziennikarzy i blogerów wzrosła z 615 do 720 osób. Powierzchnia targów wykorzystywana jest w całości. Zaczyna jej brakować, dlatego właściciel targów zdecydował się na jej powiększenie w ciągu najbliższych dwóch lat poprzez odpowiednie inwestycje.

Mistrzostwa, konkursy i wyróżnienia

Program targów jest niezwykle bogaty. Chodzi nie tylko o samą prezentację nowych produktów, ale o rosnącą liczbę imprez towarzyszących. W tym roku podczas targów odbyło się prawie 500 wydarzeń: liczne konkursy, pokazy, sympozja itp. Największym wydarzeniem był Coppa del Mondo della Gelateria, w którym nasz zespół zajął 9. miejsce. Równolegle do tego wydarzenia toczy się objazdowy Gelato World Tour, którego finał odbędzie się w Rimini we wrześniu 2017 roku. Na targach Sigep rozegrano też cukiernicze mistrzostwa świata dla kobiet, które wygrała Włoszka Silvia Federica Boldetti. Były konkursy „Chleb w mieście” oraz w zakresie czekolady, także wygrane przez Włochów. Dobrze dla nas zakończyły się eliminacje konkursu w zakresie parzenia kawy Barista&Farmer. Wśród 10 finalistów, którzy w maju tego roku będą walczyć w Brazylii o najwyższy tytuł, znalazła się Agnieszka Rojewska. Konkurs stowarzyszenia lodziarzy na 1000 pomysłów na nowy smak lodów wygrały smaki: donatello, piparella i manna. Ministerstwo Spraw Zagranicznych razem z organizacją targów przyznało pierwsze dwa wyróżnienia dla dwóch włoskich lodziarni w Niemczech za promocję za granicą włoskiej tradycji lodziarskiej. Dla gości targowych zorganizowano też konkurs na najlepszy tweet. Wygrał autor treści: „Ogrzać serce zimnem”.

Fot.: Rimini Fiera