3-7 lutego 2018 roku w Stuttgarcie odbędzie się kolejna edycja Specjalistycznych Targów Rzemieślniczej Produkcji Lodów Gelatissimo. Impreza odbywa się w ramach jednej z najważniejszych imprez branży HoReCa w Europie – targów Intergastra.

Ubiegłoroczna edycja targów Intergastra i Gelatissimo zgromadziła w sumie prawie 1300 wystawców oraz ponad 96 000 zwiedzających. Wystawcy Gelatissimo prezentują swoją ofertę z zakresu surowców i dodatków do produkcji lodów, maszyn do lodów, techniki chłodzenia, automatów do śmietany, techniki pakowania, czyszczenia i higieny zakładu, urządzeń do sprzedaży i ekspozycji lodów, oświetlenia, zastawy stołowej i dekoracji, pucharów, łyżeczek i wafli do lodów, kart lodów i kart menu, dekoracyjnych opakowań oraz pojazdów do sprzedaży lodów.

Potencjał odwiedzających targi

Targi Gelatissimo odwiedzają przedstawiciele lodziarni, cukierni i punktów gastronomicznych głównie z Niemczech, Włoch, Austrii i Szwajcarii (w sumie z 28 krajów). Wystawcy targów Gelatissimo korzystają również z potencjału targów Intergastra – zwiedzający Intergastrę hotelarze, restauratorzy, firmy cateringowe i handlowe przy okazji odwiedzin na targach zapoznają się również z ofertą wystawców Gelatissimo. Z ogólnej liczby ponad 96 000 odwiedzających w 2016 roku, aż 50 000 interesowało się ofertą targów Gelatissimo.

Potencjał odwiedzających targi jest duży ze względu na to, że lody produkowane rzemieślniczo bardzo zyskują na znaczeniu w sektorze HoReCa gospodarki niemieckiej. W Niemczech jest ok. 6500 kawiarni (z czego 5000 sprzedaje własne wyroby lodowe) oraz około 3200 cukierni sprzedających lody. Około 20% ogólnej ilości lodów sprzedawanych w Niemczech jest wytwarzana rzemieślniczo. 5-6% całkowitego dochodu kawiarni i cukierni pochodzi ze sprzedaży lodów.

Źródło: Przedstawicielstwo Targów Stuttgarckich w Polsce