Kreple, golce czy ferkase to jedne z wielu propozycji kuchni kaszubskiej, które można było poznać i posmakować podczas 7. Targów Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO.

8-9 lutego 2017 r. blisko 3 000 odwiedzających przybyło do AmberExpo w Gdańsku, aby ponownie odkryć bogactwo tradycyjnych smaków. Podczas Targów FOOD-to-GO zaprezentowało się ponad 100 firm, a w ich ofercie można było znaleźć m.in. sprzęt gastronomiczny oraz produkty spożywcze i napoje. Targi były doskonałą okazją do poznania branżowych nowinek i ciekawostek, spotkania się z dotychczasowymi klientami oraz pozyskania nowych odbiorców. Targi FOOD-to-GO to jednak nie tylko prezentacje producentów i dystrybutorów urządzeń niezbędnych do funkcjonowania lokali gastronomicznych, ale także bogaty program towarzyszący i spotkania z ekspertami.

Wyjątkowe pokazy

Drugi dzień targów zbiegł się w czasie z Międzynarodowym Dniem Pizzy. Z tej okazji specjalnie dla targów FOOD-to-GO Tomasz Fierke, znany z video bloga „Kucharz z Kaszub”, przygotował pizzę po kaszubsku. Smak gęsiny w połączeniu z kaszubskim twarogiem rozbudził kulinarną wyobraźnię zebranych. Prezentowana potrawa może być fantastycznym pomysłem na wzbogacenie menu restauracji.

W świat słodkich inspiracji zabrała zgromadzonych Klaudia Budny – finalistka programu MasterChef, która udowodniła, że słodkie i słone wcale nie musi się „gryźć”, a podczas spotkania przygotowała wyśmienitą panna cottę z solonego karmelu z wanilią, podaną z emulsją z pomarańczy na bazie likieru, bezikami z pikantnym pudrem pomarańczowym i filetem z pomarańczy. Natomiast Marta Truskolawska-Plichcińska – Mistrzyni Cukiernictwa zachwyciła nie tylko fantastyczną interakcją z publicznością, ale przede wszystkim słodkim dziełem sztuki w postaci tortu z motywami kaszubskimi. Zwracała uwagę na detale i oczarowywała pomysłowością. Dawid Makurat, pomorski Mistrz Cukiernictwa zaproponował słodkie praliny i pokazał, jak krok po kroku je przygotować.

Stowarzyszenie Kobiet Zgorzałego wręcz zarażało pozytywną energią, a ich pokaz jak zawsze zelektryzował zebranych. Prezentacja prowadzona była w języku kaszubskim, a goście mieli okazję spróbować słodkich wafli z naturalnym dżemem z jagód.

Spotkania z ekspertami

Nie zabrakło również merytorycznej wiedzy. Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej opowiadało o warunkach, jakie musi spełnić restauracja, aby wprowadzić menu bezglutenowe. Również wystawcy podzielili się wiedzą i doświadczeniem. Prezentacja o lodach rzemieślniczych wzbudziła duże zainteresowanie i pobudziła kubki smakowe zebranych. Trwające dwa dni targi minęły niezwykle szybko i wyjątkowo inspirująco.

Źródło i fot.: Targi w Krakowie