Alexandre Bourdeaux i Krzysztof Ilnicki stanęli na cukierniczym ringu w Warszawie i Tychach, aby wziąć udział w organizowanej przez markę Callebaut Bitwie Szefów.

Rywalizację w Warszawie wygrał Alexandre Bourdeaux, który ukończył Ceria-Ipiat w Brukseli, a doświadczenie zdobywał w renomowanych piekarniach i hotelach w Belgii, USA, Włoszech, Japonii, Egipcie i Wielkiej Brytanii. Znawstwo Alexandre'a dotyczy głównie wypieków i deserów. Natomiast zwycięzcą drugiej rundy, rozegranej w Tychach, został Ambasador marki Cacao Barry i właściciel UMAM Krzysztof Ilnicki, absolwent Thames Valley University w Londynie na kierunku Międzynarodowych Sztuk Kulinarnych. Znani mistrzowie cukierniczy mieli trudne zadanie, gdyż musieli przygotować popularne w kraju rywala słodkości. Alexandre Bourdeaux przygotował trzy klasyczne ciasta z Polski – sernik, jabłecznik i pleśniak, a Krzysztof Ilnicki trzy klasyki z Belgii – merveilleux, gaufre de breuxelles i mendiant. Wydarzenie poprowadził Karol Okrasa.

Źródło i fot. Callebaut