Już dziś organizatorzy zapraszają do przeżycia niezwykłej i „smacznej” przygody 25-27 sierpnia 2017 r. w Jaworze na Dolnym Śląsku.

W ciągu trzech dni imprezy mistrzowie piekarnictwa z całej Polski i z zagranicy prezentować będą swoje wypieki, a na stoisku animacji piekarniczych z bliska będzie można się przyjrzeć prawdziwym dziełom sztuki. To właśnie tu powstają wspaniałe bochny, dziesiątki form i setki smaków, wypiekanych od początku do końca na oczach gości. W dłoniach cukierników powstają postaci z bajek i baśni, kolorowe kwiaty, perły, zwierzątka.

Zapraszamy na jaworski Rynek

Na rozpoczęcie – tradycyjna uroczysta parada chleba. Wokół jaworskiego Rynku w chlebowym orszaku przejdą wszyscy ci, bez których to wyjątkowe wydarzenie nie mogłoby się odbyć – piekarze, cukiernicy, to wszystko za sprawą fantazyjnie przebranych jaworskich przedszkolaków. Jak co roku Święto Chleba i Piernika będzie obfitowało w występy muzyczne w stylu folk, które zapewnią nam zaproszone zespoły z miast partnerskich. Goście z Ukrainy, Włoch, Niemiec i Czech, a także przyjaciele z Niepołomic, uświetnią naszą imprezę swoimi popisami artystycznymi.

Zapach cynamonu i przypraw zaprowadzi Państwa wprost na stoiska z piernikami, własnoręcznie tworzonymi i ozdabianymi przez uczestników święta. Receptury z XVI w. i współczesne, a do tego kolorowy lukier, finezyjne kształty, ozdoby, wyborny smak. Palce lizać! Talent najznakomitszych piekarzy i cukierników będzie można podziwiać w konkursie na Rzeźbę Piekarsko-Cukierniczą. Podczas głosowania widzowie dokonają wyboru tej najpiękniejszej, tym samym dając sobie szansę wygrania upominków. Jednocześnie zapraszamy Państwa na niezwykłą wystawę rzeźb stworzonych dzięki polskim piekarzom i cukiernikom. Przed nami również kolejna edycja konkursu na „Piekarza Roku”. Poznamy tego najlepszego w naszym kraju, który może setki kilometrów stąd, każdego dnia serwuje swoim klientom zdrowy, smaczny i aromatyczny polski chleb.

To jeszcze nie koniec planowanych atrakcji. W ubiegłym roku nasze miasto zostało rozsławione za sprawą rekordowego piernika autorstwa jaworskiego mistrza piekarnictwa Stanisława Furtaka oraz Kazimierza Orłowskiego i Juliana Raka z Cukierni „Rak & Orłowski” z Rzeszowa. Piernik mierzył 46 m i 10 cm długości, a w tym roku będziemy chcieli pobić ten wynik na oczach wszystkich zgromadzonych na płycie Rynku, przed telewizorami i przy radioodbiornikach. Święto Chleba i Piernika to również scena i muzyczna podróż przez dekady i gatunki muzyki. W tym roku będziemy się bawić przy największych przebojach utalentowanej artystki – Natalii Nykiel oraz jednego z najpopularniejszych piosenkarzy polskiej sceny muzycznej, Grzegorza Hyżego. Zapowiada się „pyszna” zabawa.

Na zakończenie, w niedzielne przedpołudnie zapraszamy na wyjątkowe show: „Dolnośląskie pieczenie chleba”, czyli konkurs na najlepszy i najsmaczniejszy chleb charakterystyczny dla danej miejscowości, regionu. Do udziału w nim zaprosiliśmy samorządowców, którzy w towarzystwie piekarzy i cukierników przystąpią do rywalizacji o miano „Dolnośląskiego Wypieku Roku”.

Wszystko to i jeszcze więcej do zobaczenia, usłyszenia i posmakowania już w ostatni weekend sierpnia w dolnośląskim Jaworze. Do zobaczenia!

Źródło i fot: Gmina Jawor