Do Mszany pod Rybnikiem 26 sierpnia zjechało 72 piekarzy i cukierników za sprawą miejscowego piekarza Mirosława Kozielskiego. Okazją ku temu były 31. Mistrzostwa Świata Piekarzy i Cukierników w Kolarstwie Szosowym.

Mistrzostwa Świata Piekarzy i Cukierników w Mszanie odbyły się już po raz drugi. Trasa była taka sama jak osiem lat temu: 6-kilometrowa pętla z wymagającym podejściem. Nie było zmiłuj się, bo tempo jazdy zwycięzców poszczególnych kategorii mieściło się pomiędzy 30-36 km/godz. Nie było ono straszne nawet dla najstarszego uczestnika zawodów – 85-letniego Francuza Andre'a Falcona, co świadczy o tym, że na sport nigdy nie jest za późno. Nasza reprezentacja wyszła z tych zawodów z tarczą. Zdobyła cztery medale. Złote medale wywalczyli Czesław Sąsiadek i Tomasz Bluszcz, srebrny medal zdobył Iwo Borowicz, a brązowy otrzymała Joanna Ejsmont z naszej redakcji. W klasyfikacji medalowej zajęliśmy trzecie miejsce. Było wiele rozmów na tematy cukiernicze, piekarskie i kolarskie. Za rok mistrzostwa zostaną rozegrane we Francji. Będzie to połączenie francuskiej szkoły cukierniczej z francuskimi tradycjami kolarskimi, czyli górna półka w każdej dziedzinie.

P.E., fot. J. Ejsmont