20-23 stycznia 2018 r. w Rimini odbyła się ósma edycja Lodziarskich Mistrzostw Świata. Trwający cztery dni konkurs wygrali Francuzi. Na podium stanęli reprezentanci Hiszpanii i Australii, Polska zajęła 7. miejsce.

Coppa del Mondo della Gelateria to najważniejszy międzynarodowy konkurs w branży lodziarskiej. W trakcie Mistrzostw każda z drużyn miała za zadanie przygotować aż osiem konkursowych prezentacji: udekorowany pojemnik z lodami czekoladowymi, deser lodowy w pucharku, tort lodowy, przystawkę wraz z lodami gastronomicznymi, autorskie lody stworzone na bazie składnika wylosowanego w ramach tajemniczego pudełka (mystery box), lodowy snack, dwa eksponaty – jeden wykonany z krokantu, a drugi – z bryły lodowej oraz bufet finałowy prezentujący wszystkie prace. Zgodnie z regulaminem w kolejnej edycji mistrzostw nie może uczestniczyć reprezentacja kraju, która ma aktualny mistrzowski tytuł (stąd nieobecność w bieżącej edycji reprezentacji Włoch).