Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 3-4/2020
Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 3-4/2020

Przewodnim tematem numeru są wypieki na Wielkanoc. Głównym tematem wydania jest kawa.

W numerze m.in.: dlaczego warto serwować kawę w cukierni?, rozmowa z Antonio Mezzalira, masy bezowe i ich wykorzystanie, kwas chlebowy, pascha, mazurek, koszyczek chlebowy, włoskie desery wielkanocne, cukiernia „Beza”, wielkanocne figurki z czekolady, targi Sigep 2020, targi Expo Sweet, Olimpiada Kulinarna IKA, tutoriale – ciasteczko baranek oraz wielkanocne zwierzątka i jajka.

TEMAT NUMERU

Dlaczego warto serwować kawę w cukierni?

Kawa podawana w sklepach piekarniczych oraz cukierniczych jest ciekawą alternatywą dla spadającej sprzedaży pieczywa oraz naturalnym uzupełnieniem sprzedaży ciastek. Przedstawiamy rodzaje kawy, korzyści, które wynikają z podawania jej w piekarniach i cukierniach, oraz charakterystykę ekspresów do kawy.

Rozmowy z mistrzami

Wytrawne smaki Antonio Mezzaliry

Antonio Mezzalira znany jest z inspirowania się baśniami czy utworami muzycznymi przy produkcji lodów. W rozmowie z Piotrem Ejsmontem opowiada o początkach swojej kariery. Zdradza również sposoby tworzenia nowych smaków.

TECHNOLOGIE, SUROWCE, RECEPTURY

Masy bezowe i ich wykorzystanie

Liczba i rozmaitość wyrobów, do których można wykorzystywać masy bezowe, świadczą o popularności tego typu wyrobów cukierniczych. Skupiamy się na rodzajach bezy oraz sposobach jej przyrządzania.

Kwas chlebowy. Prozdrowotny napój funkcjonalny

Kwas chlebowy w przeszłości bywał panaceum na szereg dolegliwości. Naturalne składniki, prostota wykonania oraz korzystny dla zdrowia proces fermentacji sprawiają, że kwas chlebowy jest przykładem produktu probiotycznego.

RECEPTURY

Receptury

Gofry ryżowe, orzechowo-kawowy entremet, mazurek Toffi, drożdżówka bez cukru, spacer po Luwrze,

TRADYCYJNE WYPIEKI

Pascha, mazurek i koszyczek chlebowy. Wielkanocne wypieki

Oprócz bab, które królują na wielkanocnych stołach, tradycyjnie przygotowywane są również mazurki, wielkanocna pascha oraz drożdżowe koszyczki. Przedstawiamy rodzaje tych wypieków oraz sposoby ich przyrządzania.

RECEPTURY MISTRZÓW

Włoskie desery wielkanocne

Prezentujemy receptury na wyjątkowe wielkanocne przysmaki prosto z Włoch. Przedstawiamy receptury na: casadinas, scarcella, cuzuppa oraz pasimata.

Pomysł na biznes

Bezy i beziątka w cukierni „Beza"

Beza to niekwestionowana królowa wypieków, zwłaszcza w wersji tortowej. Przedstawiamy jedną z cukierni, która specjalizuje się w ich produkcji. O cukierni i wypiekach w rozmowie z Nikolą Gortat opowiada właścicielka „Bezy” Agnieszka Jaworska.

ŚWIAT CZEKOLADY

Wielkanocne figurki z czekolady

Na wielkanocnym stole znów widać pisanki i pęk zielonej rzeżuchy, z której wystają zajączki, baranki i wielkanocne jaja. A gdyby wykonać je z czekolady? W artykule przedstawiamy Państwu sposoby na wytwarzanie czekoladowych figurek z nadzieniem lub bez.

KROK PO KROKU

Ciasteczko baranek

Wielkanoc tuż-tuż. Dlatego też małe ciasteczko będzie idealnym prezentem dla maluszka szukającego słodkości w pierwszy dzień świąt albo też ozdobi jego koszyczek. Śmiało może również posłużyć jako dekoracja okazjonalnych wypieków.

Wielkanocne zwierzątka i jajka

Prostymi i szybkimi w wykonaniu zwierzątkami oraz jajkami udekorujemy ciasta i inne wypieki. Przedstawiamy, jak wykonać piękną dekorację wielkanocną.

RYNEK

Salon w Rimini. Sigep 2020

41. edycja Międzynarodowych Targów Lodziarstwa, Cukiernictwa, Piekarstwa i Kawy Sigep odbyła się w styczniu 2020 r. Najważniejsze wydarzenia z tych dni zrelacjonował Piotr Ejsmont.

Olimpiada Kulinarna IKA w Stuttgarcie 2020

IKA to najstarszy i największy międzynarodowy konkurs sztuki kulinarnej na świecie. To wyjątkowe wydarzenie zrelacjonowała dla nas Ewa Drzewicka.

12. edycja targów Expo Sweet za nami

23-26 lutego 2020 r. w Warszawie odbyła się kolejna edycja targów Expo Sweet. Największe w Polsce targi dla branży cukierniczej i lodziarskiej mają coraz większe znaczenie również dla piekarzy oraz baristów.

PREZENTACJE PRODUKTÓW

Prezentacja produktów

Prezentacja produktów

Prezentacja produktów

Prezentacja produktów


W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij