Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 7-8/2021
Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 7-8/2021

Głównymi tematami najnowszego wydania „Cukiernictwa i Piekarstwa” są nowe inspiracje w świecie cukierniczo-piekarskim oraz migdały z Avoli. W numerze 7-8 można również znaleźć artykuły o: rodzajach i zastosowaniu barwników spożywczych, nowościach technicznych w świecie cukierniczym, zastosowaniu prefermentów pszennych i żytnich, pektynach w cukiernictwie, zwolnieniu z pracy w dobie koronawirusa.

TEMAT NUMERU

Nowe inspiracje w świecie cukierniczo-piekarskim

Cukiernicy i piekarze podczas pandemii koronawirusa nie zapomnieli o wymyślaniu nowych deserów. COVID-19 nie był w stanie zatrzymać ich inwencji rzemieślniczej. Opisujemy kilka najciekawszych pomysłów autorstwa włoskich mistrzów.

Lokalne surowce. Migdały z Avoli

Migdały są bardzo często stosowane w cukiernictwie do wypieku ciast, ciasteczek, do deserów i lodów. W artykule skupiamy się na migdałach z Avoli – ich wartościach odżywczych. Opisujemy również najpopularniejsze desery sycylijskie na bazie tych migdałów.

Rozmowy z mistrzami

Susanna Izzetdinova. Tatarska moc kobieca

Susanna Izzetdinova to kobieta o ogromnej sile i determinacji. Przyjechała do Polski z czwórką dzieci, w obcym kraju założyła swoją restaurację. W wywiadzie z Piotrem Ejsmontem opowiada o swojej drodze do sukcesu, która nie była łatwa.

TECHNOLOGIE, SUROWCE, RECEPTURY

Rodzaje i zastosowanie barwników spożywczych w cukiernictwie

Barwniki spożywcze znajdują powszechne zastosowanie do wyrobów cukierniczych. Ich stosowanie regulują przepisy zawarte w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 roku w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz.U. 2010, nr 232, poz. 1525).

Zastosowanie prefermentów pszennych i żytnich

Prefermenty piekarskie są naturalnymi spulchniaczami dodawanymi do ciasta właściwego. W artykule przybliżamy ich skład, pochodzenie, funkcje oraz zastosowanie.

Artykuł promocyjny

Bakeline – nowa seria pojemników na pieczywo i wyroby cukiernicze

TECHNOLOGIE, SUROWCE, RECEPTURY

Pektyny w cukiernictwie

Dawniej pektyny były określane w Polsce jako krzepnik. Ich obecna nazwa pochodzi od greckiego słowa pektos, czyli „gęsty”. Czym zatem są pektyny i jakie są ich właściwości?

RECEPTURY

Gofry Ryżowe

Bułki Tuzin Ziaren

Donaty

RECEPTURY MISTRZÓW

Torta Sbrisolona. Ciasto trzech filiżanek

Ciasto sbrisolona to typowe ciasto z Mantova. Tradycyjnie łamie się je rękoma i serwuje razem z kawą do śniadania. Jest również idealne jako przekąska do herbaty czy deser podawany z kremem lub lodami. Bardzo często podaje się ją skropioną grappą.

MASZYNY I URZĄDZENIA

Prezentacje pieców

KROK PO KROKU

Gruszka latem

Sezon na gruszki przypada jesienią, jednak przez cały rok możemy cieszyć się dobrocią tego owocu. Przedstawiamy Państwu piękną dekorację, która może zagościć tak na torcie, jak również na innych słodkościach. Naszą dekoracją będzie jedynie gruszka. Czy minimalizm i prostota zaowocują tego lata?

RYNEK LODÓW

Lody i kawa

Kawę od dawna wykorzystuje się w cukiernictwie oraz do produkcji lodów i klasycznej granity kawowej. Przybliżamy sposoby parzenia kawy, a także wskazujemy, na co zwrócić szczególną uwagę przy sporządzaniu lodów kawowych.

BIZNES

Nowości techniczne w świecie cukierniczym

Zdigitalizowanie firm w każdym aspekcie jest najbardziej wyraźnym kierunkiem zmian, także w słodkim sektorze. Przybliżamy, dlaczego tak ważna jest umiejętność zrozumienia, jakie korzyści może przynieść konkretny wynalazek.

WARTO WIEDZIEĆ

Zwolnienie z pracy w dobie koronawirusa

Czy pracodawca może zwolnić pracownika z powodu złej sytuacji finansowej? W artykule przybliżamy warunki legalnego zwolnienia z pracy oraz to, jak liczyć okres wypowiedzenia.

Zadośćuczynienie za wypadek przy pracy a świadczenie ZUS

Wypadek przy pracy jest specyficznym typem wypadku, za który należne są różnego typu świadczenia odszkodowawcze. Poszkodowanemu pracownikowi, co do zasady, należne jest świadczenie zarówno od pracodawcy lub jego ubezpieczyciela, jak i od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.

Artykuł promocyjny

POLAGRA 2021

POLAGRA to wydarzenie o najdłuższej tradycji biznesowej w Polsce, jedno z kluczowych w branży spożywczej i HoReCa. Tegoroczna edycja targów została zaplanowana na 4-6 października.

AKTUALNOŚCI

Rynek

PREZENTACJE

Prezentacje produktów


W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij