Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 1-2/2020
Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 1-2/2020

Głównym tematem wydania są wypieki na tłusty czwartek.

W numerze m.in.: jak urządzać wnętrza w cukierniach i piekarniach?, pieczywo gryczane, szpinak w wyrobach piekarskich i cukierniczych, ganasze rzemieślnicze, faworki i pączki, rzemieślnicze pieczywo w Niemczech, naleśniki na słodko i słono, czekolada z czystą etykietą, czekolady rzemieślnicze, kalendarium,  tutoriale – płomienny tort oraz karnawałowy jednorożec.

WNĘTRZA

Jak urządzić wnętrze cukierni czy piekarni?

Każdy, kto chce otworzyć cukiernię lub piekarnię, musi zmierzyć się z wyzwaniem zaprojektowania i urządzenia wnętrza. W artykule podpowiadamy, na co warto zwrócić uwagę w poszczególnych etapach tego zadania.

Jak stworzyć nastrojowe wnętrze w lokalu?

W artykule podpowiadamy, na czym warto się skupić przy projektowaniu wnętrza w lokalu gastronomicznym. Jako przykład przedstawiamy wystrój jednej z nastrojowych cukierni, która znajduje się we Wrocławiu.

TECHNOLOGIE, SUROWCE, RECEPTURY

Pieczywo gryczane. Wartościowe uzupełnienie codziennej diety

Pieczywo gryczane ma większą wartość odżywczą niż pieczywo pszenne czy żytnie. O właściwościach oraz rodzajach pieczywa gryczanego przeczytają Państwo w artykule.

Zastosowanie szpinaku w wyrobach piekarskich i cukierniczych

Szpinak jest bardzo wartościowym warzywem, dlatego ma szerokie zastosowanie w cukiernictwie i piekarstwie. Jego atutem jest również ciekawy wygląd, jaki nadaje wyrobom. Przedstawiamy pomysły na zastosowanie szpinaku zarówno na słono, jak i na słodko.

Ganasze rzemieślnicze

Ganasz to krem, który powstaje z połączenia czekolady ze śmietaną, ale również z mlekiem czy alkoholem z dodatkami. O rodzajach tych połączeń oraz zastosowaniu kremu przeczytają Państwo w artykule.

RECEPTURY

Receptury

Torcik Włoski Corleone, Orzechy ziemne i pasternak, Tort Toffi, Pistacjo, ach, to Ty, Bułki z cebulą i szczypiorkiem

TRADYCYJNE WYPIEKI

Faworki i pączki. Przysmaki na tłusty czwartek

Faworki, zwane też chrustem, to pyszne, chrupiące, tradycyjne karnawałowe wypieki, choć głównie kojarzą się z tłustym czwartkiem. Oddzielnym rodzajem ciastek są pączki, które różnią się od innych wyrobów drożdżowych kształtem, wyglądem zewnętrznym i specyficznym smakiem, wynikającym przede wszystkim ze sposobu obróbki termicznej.

RECEPTURY MISTRZÓW

Rzemieślnicze pieczywo w Niemczech

Dzięki Zrzeszeniu Niemieckiego Rzemiosła Piekarskiego publikujemy receptury niektórych tradycyjnych, regionalnych chlebów. Pieczywo sporządza się zawsze na bazie kwasu piekarskiego. Nie ma sztucznych dodatków ani standaryzacji wyrobów.

Różne odsłony naleśników na słodko

Arabski chleb, crêpe suzette, crespelle, pancakes oraz tortille mają ze sobą wiele wspólnego. Przytaczamy kilka przykładów naleśników na słodko, które mogą być sprzedawane i serwowane w cukierniach.

ŚWIAT CZEKOLADY

Czekolada z czystą etykietą

Panujący nurt clean label wymusza na producentach żywności rezygnację ze sztucznych dodatków i składników. Czysta etykieta to powrót do prostych, a jednocześnie korzystnych dla naszego zdrowia i samopoczucia składników. Jak ten nurt wpłynął na produkcję czekolady?

Czekolada rzemieślnicza

Spory o to, kto jest, a kto nie, prawdziwym rzemieślnikiem, tak jak w lodziarstwie czy cukiernictwie, najbardziej pasjonują samych rzemieślników. Zdecydowana większość konsumentów nie posiada fachowej wiedzy potrzebnej do odróżnienia wyrobu rzemieślniczego od przemysłowego.

KROK PO KROKU

Płomienny tort

Przedstawiamy tutorial na wykonanie tortu z płomieniami i elementem walentynkowym. Płomienie to bardzo uniwersalny motyw, który możemy zastosować przy wielu okazjach, a pomysł na topper z pewnością pomoże zoptymalizować czas potrzebny na wykończenie tortu.

Karnawałowy jednorożec

Ciasteczko to dobry prezent na każdą okazję, a tych w karnawale nie brakuje. Różowe, świecące, dla małych i dużych wielbicieli stylu glamour.

RYNEK

Kalendarium imprez targowych

Przedstawiamy listę najważniejszych na świecie wydarzeń dla branży cukierniczo-piekarskiej oraz lodziarskiej, które odbędą się w 2020 roku.

PREZENTACJE PRODUKTÓW

Prezentacje produktów


W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij