Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 12/2019
Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 12/2019

Głównym tematem wydania są świąteczne wypieki.

W numerze m.in.: sytuacja branży pod koniec 2019 r., miód jako surowiec piekarski, Piernik Toruński, makowiec, nowy chleb Nica Carlucciego, Panettone, pierniki z Pracowni Artystycznej Sarzyński, sprzęt chłodniczy, czekolada na gorąco, tutoriale – tort piernikowy, świąteczna paczka, aktualności, relacja z targów Savpol 2019 oraz relacja z Mistrzostw Świata Cukierników.

RAPORT

Sytuacja branży pod koniec 2019 r.

Nieprzewidywalność kosztów, podatków, sytuacji na rynku wewnętrznym oraz w zakresie rynku pracy powoduje, że prowadzenie małych zakładów rzemieślniczych słodkiego sektora jest coraz trudniejsze. O tym, jak wygląda kondycja branży cukierniczo-piekarskiej, dowiedzą się Państwo z niniejszego artykułu.

TECHNOLOGIE, SUROWCE, RECEPTURY

Miód jako surowiec piekarski

Miód jest słodkim produktem wytwarzanym przez pszczoły z nektaru kwiatowego lub słodkich soków roślinnych. W artykule przedstawiamy rodzaje miodu, jego charakterystykę oraz sposoby wykorzystania miodu w piekarstwie.

TRADYCYJNE WYPIEKI

Piernik Toruński

Piernik, a szczególnie toruński, jest bardzo ważną częścią polskiej i europejskiej historii oraz tradycji kulinarnej. Toruńskie Pierniki są najbardziej charakterystycznym symbolem Torunia. Pilnie strzeżone receptury, wykorzystywanie jedynie najlepszej jakości składników do produkcji sprawiają, że są tak niepowtarzalne.

Makowiec. Na co dzień i od święta

Makowiec ma liczne oblicza, które zależą od upodobań konsumentów. Z makiem doskonale komponują się bakalie, orzechy czy jesienne owoce. W artykule prezentujemy różne formy wykorzystania maku oraz jego charakterystykę.

RECEPTURY MISTRZÓW

Całkiem nowy chleb. Kwiat "D`A Mare" Nica Carlucciego

Całkiem nowy chleb Nica Carlucciego miał swoją premierę w Mediolanie 10 listopada. W artykule prezentujemy recepturę oraz szczegółowe informacje na temat najnowszego wypieku mistrza.

Panettone

Wysokie, miękkie i pachnące drożdżowe ciasto z rodzynkami oraz kandyzowanymi owocami to nieodłączny element włoskich Świąt Bożego Narodzenia. Panettone narodziło się w Mediolanie i zdobyło popularność na całym świecie. W artykule przedstawiamy historię oraz charakterystykę tego produktu.

Pomysł na biznes

Pierniki z Pracowni Artystycznej Sarzyński

Wyjątkowe pierniczki, które powstają w Pracowni Artystycznej Sarzyński, dekorowane lukrem królewskim zachwycają precyzją wykonania i różnorodnością wzorów. O ich tworzeniu oraz o innych produktach, które wyrabia się na święta Bożego Narodzenia opowiada Manager Marki Pracowni Artystycznej Sarzyński – Olga Pawlik w rozmowie z Nikolą Gortat.

MASZYNY I URZĄDZENIA

Jak wybierać sprzęt chłodniczy?

Chłodnie-mroźnie szokowe, komory odroczonego garowania, wielofunkcyjne chłodnie i mroźnie, wielofunkcyjne szafy przechowalnicze oraz witryny sprzedażowe – wszystkie te urządzenia składają się na system, który optymalizuje działalność zakładu. W artykule przedstawiamy, na co należy zwrócić uwagę przed wyborem sprzętu chłodniczego.

Przegląd

Przegląd urządzeń chłodniczych

Przegląd urządzeń chłodniczych

Przegląd urządzeń chłodniczych

ŚWIAT CZEKOLADY

Czekolada na gorąco

Przepisów na przygotowanie gorącej czekolady jest wiele, w zależności od tego, na jakie nuty smakowe się stawia. Bogactwo cennych polifenoli z pewnością przyniesie wymierny wpływ na stan zdrowia oraz samopoczucie, a kaloryczność doda niezbędnej energii na chłodne dni.

KROK PO KROKU

Tort piernikowy

Jednym z ostatnich trendów w cukiernictwie jest łączenie ze sobą wielu materiałów oraz technik. Tym razem prezentujemy kolaż klasycznego tortu w masie cukrowej oraz pierniczków dekorowanych.

Świąteczna paczka

Święta to czas prezentów, a cóż lepiej się sprawdzi niż słodki upominek? Bożonarodzeniowe kolory, słodkie ozdoby i pyszna trufla ukryta we wnętrzu.

RYNEK

Aktualności

Mistrzostwa Świata Cukierników

Mistrzostwo Świata w dekorowaniu tortów zdobyła Jowita Woszczyńska. To szczególne wydarzenie zza kulis zrelacjonowała dla nas Ewa Drzewicka.

Targi Branżowe Savpol 2019

19-20 października 2019 r. w hali widowiskowo-sportowej Arena Gliwice firma Savpol zorganizowała czwartą już edycję Targów Branżowych Savpol. Na ten jeden weekend Gliwice stały się światowym centrum piekarnictwa, cukiernictwa, lodziarstwa i gastronomii.


W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij