Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 6/2018
Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 6/2018

Głównym tematem wydania są smakowite kwiaty.

W numerze m.in. kwiaty w lodziarni i cukierni, wywiad z Angelo Grasso, zioła w piekarstwie, przetwory różane, jagodzianki, świat truskawek, frisella – popularna włoska przekąska, piece piekarnicze, marmurowy tort, ciasteczko na każdą okazję, Pinokio – niezwykłe dzieło Francesci Speranzy, strategia sprzedażowa „wyższa cena za lepszą jakość” – wysoka jakość produktu, konkurs tortów „Cake & Bake”.


TRENDY

Kwiaty w lodziarni i cukierni. Pomysły wielkich mistrzów

Cukiernicy i lodziarze mogą samodzielnie przygotować ze świeżych kwiatów dodatki smakowe albo dekoracje do lodów czy deserów. Podpowiadamy, jak to robią wielcy mistrzowie z nadzieją, że wykorzystają Państwo tę wiedzę w swojej pracy.

Rozmowy z mistrzami

Profesjonalizm i kreatywność w tworzeniu lodów

Włoski mistrz lodziarstwa Angelo Grasso słynie nie tylko z wytwarzania bardzo dobrych lodów, ale jest też nauczycielem zawodu i chętnie dzieli się swoją wiedzą z innymi. O swojej pasji rozmawia z redaktorem naczelnym „Cukiernictwa i Piekarstwa” Piotrem Ejsmontem.

TECHNOLOGIE, SUROWCE, RECEPTURY

Zioła w piekarstwie. Bogactwo smaku i aromatu

Pieczywo stanowi niezastąpiony składnik racjonalnej diety. Dodając do mąki zioła, można stworzyć nowe rodzaje pieczywa, zmieniając tradycyjne chleby i bułki w oryginalne wypieki.

TRADYCYJNE WYPIEKI

Róża. Nie tylko dżem różany

Dzika róża stanowi cenny surowiec w przemyśle cukierniczym. Uzyskiwane z niej produkty charakteryzuje wysoka i naukowo potwierdzona wartość zdrowotna. Z uwagi na naturalne pochodzenie zyskują one dużą akceptację konsumencką, o czym dowodzi niniejszy artykuł.

Jagodzianki. Prozdrowotne bułeczki drożdżowe z jagodami

Jagodzianki są przykładem deseru sezonowego. W przeddzień sezonu jagodowego warto wypróbować kilka przepisów na przygotowanie tych drożdżówek. Ponadto właściwości prozdrowotne czarnych jagód sprawiają, że klasyczne jagodzianki zyskują na wartości w oczach konsumentów.

RECEPTURY MISTRZÓW

Świat truskawek. Porady i receptury Angelo Grasso

Truskawki to jedne z najbardziej lubianych i popularnych owoców w Polsce. Oprócz walorów smakowych wyróżniają się m.in. właściwościami leczniczymi i zdrowotnymi. Prezentujemy szerokie zastosowanie tych owoców oraz receptury na sorbety z truskawek.

Frisella. Popularna włoska przekąska

Frisella to regionalne chrupiące połówki bułki z dziurką pochodzące z Włoch. Przedstawiamy pochodzenie, sposoby podawania oraz receptury na wykonanie tych włoskich przekąsek.

MASZYNY I URZĄDZENIA

Piece piekarnicze. Jak wybrać odpowiedni piec?

Dobry piec powinien być prosty w obsłudze, ergonomiczny, niezawodny technicznie, zdolny do zabezpieczenia powtarzalnej, wysokiej jakości wypieków i energooszczędny. W artykule omówione zostały wymienione wyznaczniki oraz rodzaje pieców.

PREZENTACJE

Prezentacje pieców

KROK PO KROKU

Marmurowy tort. Nowoczesna kompozycja ślubna

Piętrowy tort obkładany geometrycznymi kształtami z imitacją marmuru to doskonała i nowoczesna kompozycja ślubna w nadchodzącym sezonie. Zachęcamy do wykonania tej niezwykłej dekoracji.

Ciasteczko na każdą okazję

Przez cały rok zdarzają się okazje do tego, by obdarować kogoś wyjątkowego pięknym i słodkim ciasteczkiem. Czy będą to urodziny, Dzień Matki, czy też goście weselni… Takie małe cudo spodoba się na pewno każdemu.

INSPIRACJE

Pinokio. Niezwykłe dzieło Franceski Speranzy

Podczas ostatnich targów Expo Sweet w Warszawie w konkursie dekoratorstwa cukierniczego wzięła udział Francesca Speranza. Uznaliśmy, że jej praca jest tak ciekawa, że zasługuje na odrębne potraktowanie. Oto, co na jej temat Joannie Ejsmont opowiedziała jej autorka.

MARKETING

Jak rozwijać biznes piekarniczy w czasach dużej konkurencji? Cz. II – produkt wysokiej jakości

Pierwsza część artykułu została poświęcona wyborowi odpowiedniej strategii sprzedażowej w cukierniczo-piekarskich przedsiębiorstwach. Przedmiotem drugiej części jest omówienie pierwszego elementu strategii sprzedażowej „wyższa cena za lepszą jakość” – wysoka jakość produktu.

RYNEK

„Cake & Bake”. Niezwykły konkurs tortów

5-6 maja 2018 r. w Essen w Niemczech odbył się popularny konkurs tortów „Cake & Bake”. Jego uczestniczka i autorka tutorialów w „Cukiernictwie i Piekarstwie” Agnieszka Zając przybliża nam kulisy tego wydarzenia.

PREZENTACJE PRODUKTÓW

Prezentacje produktów


W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij