Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 9-10/2021
Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 9-10/2021

Najnowsze wydanie „Cukiernictwa i Piekarstwa” dedykowane jest na Halloween. W numerze 9-10 można znaleźć artykuły o: strachach w piekarni, cukierni i lodziarni, metodach przedłużania trwałości pieczywa, właściwościach odżywczych truskawki kaszubskiej, owocach tropikalnych i egzotycznych, tajemnicach ciasta kruchego, różnych odmianach brownie, luksusowych wyrobach cukierniczych w warszawskiej cukierni Odette.

TEMAT NUMERU

Co straszy w cukierni, piekarni i lodziarni?

Niejednego można się wystraszyć w zakładzie pracy. To, co wywołuje w nas strach, z biegiem lat zmienia swoje oblicze. Im bardziej poznajemy te rzeczy i je rozumiemy, tym mniej się ich boimy. W artykule opisujemy najbardziej znane strachy w cukierni, piekarni i lodziarni. Jest ich aż 21.

Rozmowy z mistrzami

Tomasz Szypuła. Słynny uczestnik Gelato Festival

Tomasz Szypuła to jeden z uczestników Gelato Festival oraz Coppa del Mondo. Jego Lodziarnia „Pod Orzechem” w Baborowie koło Raciborza przyciąga tłumy klientów. W rozmowie z Marianem Domalem zdradza tajniki swojego sukcesu.

TECHNOLOGIE, SUROWCE, RECEPTURY

Wybrane metody przedłużania trwałości pieczywa

Chleb o długim terminie ważności jest obecnie bardzo pożądany zarówno przez konsumentów, jak i jego producentów. W związku z tym coraz częściej podczas produkcji pieczywa stosuje się różne metody wpływające na opóźnienie jego starzenia. O jakich metodach mowa?

Kaszëbskô malëna. Truskawka kaszubska

Kaszëbskô malëna, czyli kaszubska truskawka, jest wpisana do europejskiego systemu nazw i oznaczeń geograficznych. Warto dodać, że różni się ona od tej uprawianej w pozostałych rejonach Polski. Jaka jest jej historia i najpopularniejsze odmiany?

Owoce tropikalne i egzotyczne

Mango, ananas, daktyle czy awokado to doskonale znane owoce egzotyczne, które bez problemu kupimy w każdym supermarkecie. Ich zastosowanie, smak, kształt, kolor i aromat bywają bardzo różnorodne. Charakteryzujemy najpopularniejsze z nich.

RECEPTURY

Ciasto mocno czekoladowe

Ciastka Brownie Wege (bez glutenu, laktozy i jaj)

Marchewkowe pole

Bułki z IREKS AKTIV D

Pączki z kremem

RECEPTURY MISTRZÓW

Focaccia i pizza z mączką z karruby

Mączka z karruby w wersji bio jest uboga w tłuszcze, ale bogata w węglowodany oraz naturalne cukry. Jest źródłem soli mineralnych jak: wapń, żelazo, magnez, potas oraz jest bogata w błonnik. Dostarcza witaminy A i B. Mączkę z karruby powszechnie uznaje się za jeden ze składników do produkcji lodów. Nico Carlucci użył jej do produkcji piekarniczej: focaccii oraz pizzy. Zachęcamy do zapoznania się z ich recepturami.

Strudel. Tradycyjne ciasto z włoskich regionów

Strudel to rodzaj rolady z nadzieniem słodkim lub wytrawnym. Najbardziej znany jest klasyczny strudel z jabłkami. Jest to tradycyjne ciasto z włoskich regionów: Górnej Adygi, Trydentu, Wenecji i Friuli, Wenecji Julijskiej. Prezentujemy najpopularniejsze odmiany.

TRADYCYJNE WYPIEKI

Ciasto kruche i jego tajemnice

Ciasto kruche jest jednym z najpopularniejszych ciast. Jego przygotowanie nie sprawia dużych problemów. Charakteryzujemy między innymi metody sporządzania ciasta kruchego i jego odmiany.

ŚWIAT CZEKOLADY

Brownie. Czekoladowy zakalec

Brownie to jeden z najpopularniejszych deserów, który znalazł wiele odpowiedników w kuchniach na całym świecie. W restauracjach lub kawiarniach możemy spotkać się z różnymi wariacjami tego deseru, bardziej lub mniej klasycznymi. Opisujemy najciekawsze z nich.

KROK PO KROKU

Tort halloweenowy ze słodką pajęczyną

Halloween to przede wszystkim święto dyni. Przygotujemy wspólnie z Państwem tort halloweenowy, w którym główną atrakcją będzie dynia, a dopełnieniem tradycji – słodka pajęczyna.

Pomysł na biznes

Luksusowe wyroby cukiernicze w warszawskiej cukierni Odette

Słodki duet z Odette, czyli Katarzyna Zieniewicz i Krzysztof Rabek, opowiadają, skąd czerpią inspiracje do tworzenia tak luksusowych wyrobów cukierniczych oraz zdradzają, jakich używają surowców.

RYNEK

Aktualności

PREZENTACJE PRODUKTÓW

Prezentacje produktów

Prezentacje produktów


W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij