Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 9/2019
Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 9/2019

Głównym tematem wydania jest zdrowa (r)ewolucja.
W numerze m.in. inteligentne opakowania, wywiad z Vetulio Bondim, mąki według Nico Carlucciego, dietetyczne ciasta, ekologiczne surowce w piekarni i cukierni, bezglutenowe pieczywo, regionalne chleby śląskie, włoskie ciasteczka, maszyny do pakowania, trendy w czekoladnictwie, tutoriale oraz jakość obsługi klienta.

RAPORT

Inteligentne opakowania

Inteligentne opakowania to innowacyjne rozwiązanie w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności. Prezentujemy rodzaje i zastosowanie opakowań, a także podpowiadamy, jak bezpiecznie i atrakcyjnie zapakować produkt spożywczy.

Rozmowy z mistrzami

Siła żywiołu w lodziarni. Rozmowa z Vetulio Bondim

Vetulio Bondi, właściciel lodziarni we Florencji, inicjator Gelato Festival, opowiada Piotrowi Ejsmontowi o swojej pasji do tworzenia lodów. Obala mity i podpowiada, jak dzisiaj można osiągnąć sukces w branży lodziarskiej!

ZDANIEM EKSPERTÓW

Mąki według Nico Carlucciego

Wyroby piekarskie urzekają swoim niezwykłym smakiem. Jest to głównie zasługa odpowiednio dobranej mąki, z której wyrabia się ciasto. Specjalnie dla nas Nico Carlucci przedstawia charakterystykę włoskich wysokojakościowych mąk.

TECHNOLOGIE, SUROWCE, DODATKI

Dietetyczne ciasta

Współczesne cukiernictwo powinno rodzić produkty, które sprostają wymaganiom nawet najbardziej wymagającego konsumenta. Prezentujemy charakterystykę ciast bez glutenu, o obniżonej kaloryczności oraz dla wegan, a także receptury na ich wykonanie.

TECHNOLOGIE, SUROWCE, RECEPTURY

Moda na eko! Ekologiczne surowce w piekarni i cukierni

Ekologia to dla piekarstwa przyszłość. Zainteresowanie konsumentów tym asortymentem rośnie. Na rynku powstaje coraz więcej tzw. sklepów ekologicznych, a w piekarni i cukierni, spełniając określone warunki, można produkować produkty BIO.

Możliwości wytwarzania bezglutenowego pieczywa cukierniczego

Mąka pszenna stanowi podstawę większości słodkich wypieków, co wyklucza m.in. ciasta z diety osób nietolerujących gluten. W celu urozmaicenia ich diety wytwarzane są rozmaite produkty bezglutenowe, będące zamiennikami tradycyjnych.

TRADYCYJNE WYPIEKI

Regionalne chleby śląskie

Każdy region czy województwo ma swoje odmiany chleba, nie inaczej jest w województwie śląskim. Kilka z tych chlebów jest wpisanych na listę produktów tradycyjnych. Pisaliśmy już o tatarczuchu z Żarek, w tym artykule scharakteryzujemy pozostałe chleby śląskie.

RECEPTURY MISTRZÓW

Regionalne włoskie ciasteczka

Jak przygotować tradycyjne włoskie ciasteczka, np. kalabryjskie petrali, cavallucci z Marche czy calcioni molisani? Przybliżamy kilka z regionalnych włoskich przysmaków i prezentujemy ich receptury autorstwa wielkich mistrzów.

MASZYNY I URZĄDZENIA

Maszyny do pakowania

Proces pakowania produktów spożywczych jest ostatnim etapem procesu produkcji. Nowym wyzwaniem dla konstruktorów maszyn do pakowania jest adaptacja maszyn na opakowania ekologiczne oraz tzw. inteligentne.

PREZENTACJE

Prezentacje maszyn do pakowania

ŚWIAT CZEKOLADY

Trendy w czekoladnictwie

Zachodzące zmiany w trendach żywieniowych powodują, że konsumenci poszukują nowych produktów, dopasowanych do ich potrzeb żywieniowych. Mało jest na świecie osób, które potrafią odmówić sobie czekolady, a dzięki obecnym rozwiązaniom na rynku wcale nie muszą tego robić.

KROK PO KROKU

Czekoladowa kula

Kula stworzona z białej lub ciemnej czekolady to niezawodny, a zarazem magiczny pomysł na deser. Pod wpływem gorącego sosu pięknie się rozkłada, a w środku widoczne jest słodkie małe co nie co!

Słodki Chewbacca

Słodki Chewbacca ucieszy każdego fana „Gwiezdnych wojen”. Jest to zarówno oryginalna ozdoba tortu, jak i samodzielny smakołyk.

Stwórz własną paletę kolorystyczną!

Znane są kolory podstawowe, ale czy na pewno wiadomo, jak je ze sobą mieszać, by powstały nowe? Przedstawiamy proporcje mieszania niektórych kolorów. Ich natężenie zależy od dodawania lub odejmowania jaśniejszych bądź ciemniejszych kolorów.

MARKETING

Jak rozwijać biznes piekarniczy w czasach dużej konkurencji? Część IV – jakość obsługi klienta

W trzeciej części artykułu została opisana skuteczna komunikacja marketingowa. W tej części cyklu pokażemy, jak dostarczyć klientom wysoką jakość obsługi, oraz udowodnimy, jak ważne jest to zarówno przy pozyskiwaniu nowych, jak i utrzymaniu stałych klientów.

PREZENTACJE PRODUKTÓW

Prezentacje produktów


W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij