Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 9-10/2020
Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 9-10/2020

W najnowszym wydaniu „Cukiernictwa i Piekarstwa” tematem numeru jest zastosowanie próżni w produkcji cukierniczej i piekarskiej. W jesiennej odsłonie naszego czasopisma można przeczytać m.in.: o wykorzystaniu przetworów owocowych w słodkim sektorze, jaką metodę wybrać przy wytwarzaniu ciasta żytniego, o dawnym cukiernictwie francuskim, zasadach tworzenia receptur na przykładzie włoskich ciast drożdżowych.

TEMAT NUMERU

Próżnia w słodkim sektorze

Stan próżni polega na usunięciu całego lub większości powietrza z danego pomieszczenia lub pojemnika, bez zastępowania go innymi mieszankami gazów. Jaką rolę odgrywa w słodkim sektorze?

WYWIAD

Zawsze wierz w siebie, nigdy się nie poddawaj

Tommaso Molara, cukiernik z Sycylii i zdobywca tytułu Mistrza Świata w Czekoladziarstwie, w rozmowie z Piotrem Ejsmontem opowiada o swojej edukacji cukierniczej, udziale w licznych konkursach i różnicach pomiędzy rzemiosłem a przemysłem w czekoladziarstwie.

TECHNOLOGIE, SUROWCE, RECEPTURY

Wykorzystanie przetworów owocowych w piekarstwie i cukiernictwie

Pieczywo powinno odgrywać istotną rolę w racjonalnym żywieniu jako źródło: błonnika, witamin, składników mineralnych oraz związków bioaktywnych. Opowiadamy o walorach odżywczych owoców i przetworów owocowych wykorzystywanych w piekarstwie i cukiernictwie.

Pieczywo żytnie. Jak wybrać metodę wytwarzania ciasta żytniego?

Pieczywo żytnie warto włączyć do swojej diety, chociażby ze względu na unikalną smakowitość oraz udokumentowane walory prozdrowotne. Przybliżamy m.in. proces produkcji ciasta żytniego oraz omawiamy metody otrzymywania kwasów piekarskich.

Zastosowanie substancji słodzących innych niż biały cukier w wyrobie bezy

Czy jest możliwe upieczenie bezy bez wykorzystania białego cukru? W artykule autorka szuka alternatywy i przedstawia propozycje wykonania bezy z dodatkiem: cukru trzcinowego, ksylitolu, erytrytolu oraz inuliny.

RECEPTURY MISTRZÓW

Jak tworzyć receptury? Zasady tworzenia receptur na przykładzie włoskich ciast drożdżowych

Posiadanie receptury oraz wiedza o surowcach, ich właściwościach i rolach, a także o reakcjach zachodzących między nimi są niezbędne. Przybliżamy proces i zasady tworzenia receptur dla włoskich ciast drożdżowych autorstwa Giambattisty Montanariego.

Arabskie receptury

Prezentujemy kolejne receptury Nica Carlucciego na chleb arabski oraz karteczki z mieszanką przypraw pochodzącą z Bliskiego Wschodu – za’atar.

TRADYCYJNE WYPIEKI

Dawne cukiernictwo francuskie

Dawniej w kuchni liczyły się przede wszystkim wygląd i wystawność potraw, a desery były dużo słodsze niż obecnie. Sięgając do Uniwersalnej książki kucharskiej autorstwa Marii Ochorowicz-Monatowej, charakteryzujemy wybrane desery i ciasta.

MASZYNY I URZĄDZENIA

Oszczędności wody i energii

Aby uzyskać efekt oszczędności, często na początku wiąże się to z dużymi kosztami. Przybliżamy, jak wygląda optymalizacja użycia wody i energii w branży spożywczej.

ŚWIAT CZEKOLADY

Czekolada zdrowia doda!

Historia czekolady sięga setek lat, a substancje zawarte w jej głównym składniku, czyli kakao, chronią nasze serce, wzmacniają umysł oraz zapobiegają artretyzmowi. Jeśli zatem sięgamy po czekoladę, to wybierajmy tę z najwyższą zawartością części kakaowych.

KROK PO KROKU

Efektowne sezamki

Sezamki mogą być idealną przekąską na drugie śniadanie lub nietuzinkowym prezentem dla kogoś bliskiego. Są pyszne, chrupiące i pachnące. Mogą być wykonane w wielu kombinacjach smakowych. Nasza propozycja to sezamki na bazie białego i czarnego sezamu z dodatkiem owoców liofilizowanych.

Halloweenowy naszyjnik z trupimi czaszkami

Cukrowy naszyjnik z trupimi czaszkami idealnie sprawdzi się jako halloweenowa dekoracja tortu lub stołu z przekąskami. Przybliżamy, jak przygotować dekorację, która zaskoczy i zachwyci klientów.

PREZENTACJE PRODUKTÓW

Prezentacje produktów


W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij