Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 1-2/2019
Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 1-2/2019

Głównym tematem wydania są pączki.

W numerze m.in.: sytuacja branży cukierniczo-piekarskiej, rozmowa z Bruno Bulettim, tajemnice wzrostu ciasta, pieczywo z dodatkiem mąki lnianej lub siemienia lnianego, nasiona roślin oleistych jako czynnik wzbogacający pieczywo, regionalne odmiany pączków, castagnole, gdyńska Pączkarnia, smażalniki i nadziewarki, rzemieślnicza produkcja mas czekoladowych,  tutoriale: zimowy skrzat i efektowna dekoracja w kształcie maku, zmiany w dokumentacji pracowniczej.

RAPORT

Sytuacja branży cukierniczo-piekarskiej. Podsumowanie 2018 roku

Jak wygląda kondycja branży cukierniczo-piekarskiej? Co wpływa na jej rozwój? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie Państwo w niniejszym artykule.

Rozmowy z mistrzami

Bruno Buletti. Rzemieślnik słodkości

Podstawą dobrej jakości produktów Bruna Bulettiego są głównie regionalne surowce pierwotne. W rozmowie z Piotrem Ejsmontem pasjonat czekolady odkrywa tajniki swojej produkcji.

ZDANIEM EKSPERTÓW

Tajemnice wzrostu ciasta

Drożdże piwne są najczęściej używane do bezpośredniego prowadzenia ciasta przy najkrótszym czasie wzrostu, natomiast kwas piekarski jest surowcem, który znacznie wydłuża czas wzrostu, ale wzbogaca finalny produkt o zapach, chrupkość, pulchność i – przede wszystkim – wydłuża okres przydatności spożycia produktu finalnego.

TECHNOLOGIE, SUROWCE, RECEPTURY

Pieczywo z dodatkiem mąki lnianej lub siemienia lnianego

Pieczywo wzbogacone dodatkiem siemienia lnianego i mąki lnianej posiada wiele wartości odżywczych. Prezentujemy rodzaje tego pieczywa, a także wpływ dodatku siemienia i mąki lnianej na wartość odżywczą i właściwości pieczywa.

Nasiona roślin oleistych jako czynnik wzbogacający pieczywo

Pieczywo z nasionami roślin oleistych charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą, wykazuje związane z nią walory prozdrowotne, a przy tym wyjątkowe walory sensoryczne. To wszystko sprawia, że sięga po nie duża liczba konsumentów, która z roku na rok się powiększa.

TRADYCYJNE WYPIEKI

Kreple, pùrcle, oponki. Regionalne odmiany pączków

Jednym z typowych przysmaków związanych z karnawałem są pączki – lukrowane, posypywane pudrem, z wszelakimi nadzieniami, okrągłe i podłużne. Stanowią nieodłączny element tłustego czwartku. Mają też swoje tradycyjne regionalne odmiany, m.in. śląskie kreple, kaszubskie pùrcle czy wielkopolskie oponki.

RECEPTURY MISTRZÓW

Castagnole. Włoskie pączki karnawałowe

Castagnole, zwane inaczej favette, to rodzaj małych pączków smażonych w głębokim oleju. W zależności od regionu można napotkać różne odmiany, ale podstawowymi składnikami są zawsze: jajka, cukier, mąka i masło.

Pomysł na biznes

Gdyńska Pączkarnia. Naturalne składniki podstawą sukcesu!

Przy okazji zbliżającego się tłustego czwartku zajrzeliśmy do gdyńskiej Pączkarni, gdzie codziennie można rozkoszować się smakiem różnorodnych wyrobów cukierniczych, a przede wszystkim – pączków. O prowadzeniu lokalu i robieniu pączków Monika Lis rozmawia z właścicielką lokalu Aleksandrą Zielińską.

MASZYNY I URZĄDZENIA

Czym się kierować przy zakupie smażalników i nadziewarek?

Wybór urządzeń do produkcji pączków zależy od przyjętej technologii oraz skali produkcji. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy zakupie smażalników i nadziewarek, aby ułatwić Państwu zakup najodpowiedniejszych urządzeń do produkcji.

Przegląd

SMAŻALNIKI. PRZEGLĄD PRODUKTÓW

ŚWIAT CZEKOLADY

Rzemieślnicza produkcja mas czekoladowych

Rzemieślnicze tworzenie mas czekoladowych daje możliwość uzyskania masy, która będzie odpowiadała klientom pod względem walorów smakowych, zawartości cukru i reszcie dodanych składników. Domowe przyrządy, choć mniej efektywne, sprawią, że uzyskamy własny czekoladowy smakołyk.

KROK PO KROKU

Zimowy skrzat

W tym sezonie to właśnie skrzaty niezaprzeczalnie zawojowały świąteczne dekoracje, stając się motywem przewodnim. Przedstawiamy, jak w prosty sposób przygotować taką figurkę. Może ona ozdobić tort lub babeczkę, a odpowiednio wysuszona nawet zawisnąć na choince.

Efektowna dekoracja w kształcie maku

Ręcznie wykonane kwiaty z masy cukrowej o różnych barwach to doskonały pomysł na przystrojenie wyrobów cukierniczych. Prezentujemy, jak krok po kroku wykonać mak, który niewątpliwie okaże się bardzo efektowną dekoracją z uwagi na swój kolor.

PRAWO

Zmiany w dokumentacji pracowniczej

Od 1 stycznia 2019 r. weszły w życie ważne zmiany dotyczące zatrudnienia: dokumentacji pracowniczej i jej elektronizacji. Zachęcamy Państwa do zapoznania się z nowymi zasadami prowadzenia i przechowywania akt osobowych.

RYNEK

Aktualności

Artykuł promocyjny

Bezpieczeństwo żywności – szkolenie branżowe

Firmy Cid Lines i Salmon Hygiene Polska zorganizowały szkolenie branżowe dedykowane przedstawicielom branży piekarniczej i cukierniczej. Szkolenie odbyło się 11-13 października 2018 roku w Warszawie. Współorganizatorami były firmy: Merck, Clevro Robert Klemba oraz Foodjobs. W szkoleniu udział wzięło ok. 45 przed stawicieli zakładów cukierniczych, piekarniczych oraz dodatków funkcjonalnych.

RYNEK

Kulinarny Puchar Świata. Luksemburg 2018

24-28 listopada 2018 r. w Luksemburgu odbyła się 13. edycja Villeroy & Boch Kulinarnych Mistrzostw Świata. Organizowany co cztery lata konkurs przyciągnął uwagę całego gastronomicznego świata. O niepowtarzalnych wrażeniach opowiada uczestniczka – dekoratorka cukiernicza Ewa Drzewicka.


W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij