Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 5-6/2019
Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 5-6/2019

Głównym tematem wydania są najmodniejsze torty ślubne.

W numerze m.in.: kobiety w słodkim sektorze, dodatki stosowane w piekarni i cukierni, mikroorganizmy w ciastach i pieczywie, ABC krokanta, produkty piekarnicze i cukiernicze Pomorza Zachodniego, piekarskie przysmaki Nico Carlucciego, słodkie stoły, ubijaczki, tutoriale: ciasteczko weselne i tort ślubny, lody gastronomiczne oraz jubileuszowa edycja Sweettargów.

RAPORT

Kobiety w słodkim sektorze

Historycznie to kobiety dominowały w kuchni, a mężczyźni zdobywali pożywienie, polując lub uprawiając ziemię. Jednak to one zbudowały fundament tradycyjnych receptur. Zapraszamy do zapoznania się z kobiecym światem gastronomii, piekarstwa, cukiernictwa i lodziarstwa.

TRENDY

Torty ślubne. Trendy na 2019 r.

Zachęcamy do zapoznania się z krótkim przewodnikiem po najmodniejszych tortach ślubnych na 2019 rok. Prezentowane torty weselne są obecnie najpopularniejsze i będą jeszcze przez najbliższe lata wybierane przez pary młode.

TECHNOLOGIE, SUROWCE, RECEPTURY

Dodatki stosowane w piekarni i cukierni

Dodatki do żywności to substancje dodawane w celu uzyskania określonych pożądanych efektów. Prezentujemy ich właściwości oraz wpływ na jakość końcowego wyrobu.

Mikroorganizmy w ciastach i pieczywie

Utrzymanie odpowiedniej jakości mikrobiologicznej pieczywa ma znaczenie ze względów zdrowotnych i technologicznych. Jak zatem zadbać o odpowiedni wygląd, strukturę i smak gotowego wyrobu?

ABC krokanta

Krokant to prosty w przygotowaniu dodatek do ciast i deserów. Najwyższej jakości rozdrobnione orzechy zostają delikatnie uprażone, aby wydobyć jeszcze bardziej głębię smaku orzecha.

TRADYCYJNE WYPIEKI

Produkty piekarnicze i cukiernicze Pomorza Zachodniego

Przedstawiamy wybrane zachodniopomorskie specjały cukiernicze i piekarnicze. Produkty te cieszą się coraz większym uznaniem i zainteresowaniem wśród konsumentów.

RECEPTURY MISTRZÓW

Piekarskie przysmaki Nico Carlucciego

Prezentujemy receptury Nico Carlucciego na oryginalne wyroby piekarskie. W recepturach tych nie zastosowano ani polepszaczy, ani emulgatorów. Użyte mąki są najwyższej jakości, pozbawione dodatkowych środków.

Pomysł na biznes

Słodkie stoły. Idealne na każdą okazję!

Pracownia Tortów i Słodkości Tartoletka to miejsce, w którym tworzone są niepowtarzalne torty i wypieki. Katarzyna Brzezina – właścicielka tej niezwykłej cukierni – w rozmowie z Moniką Lis opowiada o swojej słodkiej pasji.

MASZYNY I URZĄDZENIA

Charakterystyka urządzeń do ubijania mas

Ubijanie mas to jedna z podstawowych czynności w cukiernictwie i lodziarstwie. Niezbędne informacje na temat tego procesu znajdziecie Państwo w artykule.

PREZENTACJE

Prezentacje ubijaczek

KROK PO KROKU

Ciasteczko weselne

Słodkie podziękowanie dla gości weselnych to już niemal nieodłączny element każdego przyjęcia. Idealnie dopasowane do kolorystyki i charakteru wesela, spersonalizowane i ładnie zapakowane ciasteczko będzie oryginalnym upominkiem.

Tort ślubny

Sezon ślubny rozpoczęty! Z okazji tego wyjątkowego okresu przygotowaliśmy tutorial prezentujący tort udekorowany tzw. ruffles, czyli falami z masy cukrowej. Przy odpowiedniej kombinacji kolorów możemy użyć tej metody przy dowolnej okazji.

RYNEK LODÓW

Lody gastronomiczne

Wzbogacenie oferty lodziarni bądź lokalu gastronomicznego o nietypowe smaki lodów to okazja do przyciągnięcia nowych klientów oraz szansa na zwiększenie sprzedaży, szczególnie w sezonie letnim.

RYNEK

Jubileuszowa edycja Sweettargów!

10. Jubileuszowe Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie – Sweettargi odbyły się 23-25 marca 2019 r. w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. Ta wyjątkowa edycja obfitowała w liczne konkursy, pokazy i imprezy towarzyszące.

Targi EuroGastro i WorldHotel 2019 spełniły oczekiwania branży

27-29 marca 2019 r. stoiska blisko 300 wystawców z 21 krajów odwiedziło ponad 22 tys. osób. Goście przyjechali z 40 różnych państw. Targi, które po raz pierwszy odbyły się w Nadarzynie w Ptak Warsaw Expo, zostały niezwykle pozytywnie przyjęte przez branżę gastronomiczno-hotelarską.

PREZENTACJE PRODUKTÓW

Prezentacje produktów


W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij