Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 5-6/2021
Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 5-6/2021

Głównym tematem najnowszego wydania „Cukiernictwa i Piekarstwa” są słodkie tradycje weselne. W numerze 5-6 można również znaleźć artykuły o: zastosowaniu przetworów owocowych, modnych tortach weselnych w 2021 roku, roli warzyw w cukiernictwie, targach Sigep w czasach pandemii koronawirusa, piekarskich wyrobach zaplatanych, metodach temperowania czekolady i kruchych ciasteczkach Nica Carlucciego.

TEMAT NUMERU

Słodkie tradycje weselne

Znane jest powiedzenie: „Co kraj, to obyczaj”. W kontekście tradycji weselnych pasuje ono idealnie. Prezentujemy m.in. torty weselne z różnych stron świata i sposoby ich dekorowania.

ZDANIEM EKSPERTÓW

Modne torty weselne w 2021 roku

Torty ślubne to uczta nie tylko dla podniebienia, ale również dla oczu. Stanowią one niezwykle istotną ozdobę i atrakcję wesela. Jakie tortowe dzieła sztuki będzie można zobaczyć w tym roku? Zapytaliśmy o to słynne dekoratorki.

TECHNOLOGIE, SUROWCE, RECEPTURY

Zastosowanie przetworów owocowych w piekarstwie i cukiernictwie

Przetwory owocowe są świetną alternatywą dla zachowania na długie zimowe miesiące bogactwa smaku i zapachu owoców zrywanych z sadów czy ogrodów. Jaką rolę odgrywają w piekarstwie i cukiernictwie?

Artykuł promocyjny

Sezon owocowy czas start!

Sezonowe owoce są najsmaczniejsze. Wiosna i lato to pora, gdy mamy szeroki wybór pysznych polskich owoców. I to właśnie z nimi kojarzymy letnie wypieki, znakomite owocowe placki, wykwintne tarty czy ciasta z kremem i galaretką. Sezonowe menu cukiernicze z opcją owocową to zawsze dobry wybór; szansa na wykorzystanie tego unikalnego momentu i zmienna, przyciągająca oferta. Niech to będzie owocny sezon!

BAKELINE – nowa seria pojemników na pieczywo i wyroby cukiernicze

TECHNOLOGIE, SUROWCE, RECEPTURY

Warzywa w cukiernictwie

Coraz częściej w cukiernictwie wykorzystuje się warzywa. Do deserów świetnie nadają się: marchewka, dynia, burak czy szpinak. Jaką rolę odgrywają warzywa w cukiernictwie i w jakiej formie dodaje się je do wyrobów cukierniczych?

Piekarskie wyroby zaplatane – cz. II

W drugiej części artykułu o piekarskich wyrobach zaplatanych przedstawiono praktyczne informacje na temat ich przygotowania i wypieku, a także przybliżono receptury na ciasta „słodkie” i „niesłodzone”.

RECEPTURY

Futbol

Drożdżówki półfrancuskie z kremem orzechowym

RECEPTURY MISTRZÓW

Kruche ciasteczka Nica Carlucciego

Kruche ciasteczka są pyszne i chrupiące. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Nico Carlucci prezentuje receptury na kryształki cytrynowe, ciasteczka kokosowe i cytrynowe oraz guziczki z masła bez laktozy.

ŚWIAT CZEKOLADY

Temperowanie czekolady. Metody, urządzenia i praktyczne wskazówki

Temperowanie czekolady polega na podgrzewaniu i schładzaniu czekolady do ściśle ustalonych temperatur, dzięki czemu masło kakaowe w czekoladzie krystalizuje się w kontrolowany sposób. Jakie wyróżniamy metody temperowania czekolady?

MASZYNY I URZĄDZENIA

Miesienie ciasta. Jak uzyskać pożądane wyniki?

Miesienie ciasta odbywa się na różne sposoby. Inaczej należy mieszać ciasto na pieczywo, a inaczej do produkcji wyrobów cukierniczych. Na co zwrócić szczególną uwagę?

KROK PO KROKU

Oryginalny tort ślubny z użyciem papieru waflowego

Uroczystość ślubna jest wyjątkowym wydarzeniem, a tort stanowi na nim „wisienkę”. Przedstawiamy krok po kroku, jak wykonać nowatorski ślubny tort piętrowy z użyciem papieru waflowego.

RYNEK

Targi w czasach pandemii

Targi Lodziarstwa, Cukiernictwa, Piekarstwa i Kawy SIGEP odbyły się w tym roku w nieco innej formule. W cyfrowej odsłonie targów wzięło udział 250 wystawców. Przybliżamy, jak zorganizowano jedne z największych targów w słodkim sektorze w czasie pandemii.

PREZENTACJE PRODUKTÓW

Prezentacje produktów

Prezentacje produktów


W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij