Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 10-11/2018
Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 10-11/2018

Głównym tematem wydania są mroczne wypieki.

W numerze m.in. robotyzacja i automatyzacja produkcji, najlepszy nauczyciel zawodu, wady chleba według Nica Carlucciego, walory pieczywa orkiszowego, produkcja cukiernicza, obwarzanki krakowskie, jak wybrać maszynę do obróbki ciasta?, prezentacje dzielarek, tutoriale na Halloween, jak trwale podnieść jakość obsługi klienta w sklepach firmowych?, IBA 2018, prezentacje produktów.

TRENDY

Robotyzacja i automatyzacja procesu produkcji

Sukces cukierniczo-piekarskich oraz lodziarskich przedsiębiorstw w szczególnej mierze zależy od stopnia ich robotyzacji i automatyzacji. Dlatego na bieżąco powinno się aktualizować wiedzę z zakresu najnowszych technologii w branży spożywczej.

Substancje wzbogacające w słodyczach

Każdy chwyt w celu zwiększenia atrakcyjności produktu jest dobry, jeśli tylko nie będzie zagrażał konsumentom i będzie niósł wymierną wartość. Konsumenci sięgają częściej po produkty, których dodatki spełniają określoną funkcję, np. uzupełniają niedobór witamin czy poprawiają koncentrację.

ZDANIEM EKSPERTÓW

Jak kształcić przyszłych profesjonalistów? Najlepszy nauczyciel zawodu

Są różne sposoby kształcenia w zawodzie cukiernika, piekarza czy lodziarza. O opinię na ten temat poprosiliśmy kilka znanych osobistości w tej branży.

Wady chleba według Nica Carlucciego

Wady pieczywa mogą być natury technicznej, czyli spowodowane przez pracownika często w sposób niezamierzony. Specjalnie dla nas Nico Carlucci przedstawia problemy, z którymi można się zetknąć przy produkcji wypieków.

TECHNOLOGIE, SUROWCE, RECEPTURY

Walory pieczywa orkiszowego

Ze względu na dużą wartość odżywczą i walory zdrowotne zainteresowanie konsumentów pieczywem orkiszowym jest coraz większe. Jak wynika z badań, konsumenci uznają barwę, smak oraz strukturę tego pieczywa za dość atrakcyjną, zaś najlepiej oceniają jego zapach.

Jak uniknąć błędów? Produkcja cukiernicza

W celu wyeliminowania błędów przy produkcji wyrobów cukierniczych konieczne jest przestrzeganie na każdym etapie instrukcji technologicznych. Nie tylko surowiec odgrywa kluczową rolę, ale także doświadczenie cukiernika i sprawność urządzeń stosowanych przy wyrobie tych produktów.

TRADYCYJNE WYPIEKI

Obwarzanki krakowskie. Tradycja regionalnego wypieku

Obwarzanki krakowskie to jeden z wielu symboli Krakowa. Zachwycają swoją formą i smakiem. Wyroby te są lubiane nie tylko przez rodzimych mieszkańców, ale też i turystów. Prezentujemy recepturę oraz tradycję tych krakowskich wypieków.

RECEPTURY MISTRZÓW

Mroczne wypieki. Halloween czy święto zmarłych?

Halloween to nie tylko straszne przebrania i mroczne gadżety – w wielu krajach ten dzień świętuje się zupełnie inaczej! Prezentujemy tradycję cukierniczą związaną właśnie z tym świętem.

MASZYNY I URZĄDZENIA

Jak wybrać maszynę do obróbki ciasta?

Dzielenie, znakowanie oraz zaokrąglanie ciasta to jedne z najdelikatniejszych czynności obróbki ciasta. Nieprawidłowe prowadzenie tych procesów może zniweczyć wszystkie wysiłki zmierzające do wysokiej jakości ciasta.

Przegląd

Przegląd dzielarek

KROK PO KROKU

Jednorożec na Halloween

Jednorożce to bardzo atrakcyjna i popularna dekoracja na tortach w ostatnich miesiącach. Przedstawiamy Państwu, jak wykonać jednorożca w stylu wiedźmy na Halloween.

Przerażające pączki. Inspirujące pomysły na Halloween

Zbliża się Halloween, dzień psikusa i słodyczy. Pączek to idealny produkt, który może przybrać ciekawą postać mrocznej dyni, mumii czy wesołego potwora, możliwości są nieskończone. Proponujemy kilka szybkich metamorfoz pączków na ten wyjątkowy dzień.

MARKETING

Jak trwale podnieść jakość obsługi klienta w sklepach firmowych?

W branży piekarsko-cukierniczej borykamy się z problemem bardzo niskiego poziomu jakości obsługi, co znacząco przekłada się na spadki sprzedaży oraz coraz częstsze kupowanie pieczywa przez klientów w dyskontach.

RYNEK

IBA 2018. Światowe targi piekarstwa i cukiernictwa

15-20 września br. w Monachium odbyły się Światowe Wiodące Targi Piekarnictwa, Cukiernictwa i Snacków. Najważniejsze wydarzenie branży piekarskiej i cukierniczej zgromadziło rzeszę wystawców i tysiące zwiedzających.

Święto Chleba i Piernika

Najbardziej smakowita i aromatyczna impreza na Dolnym Śląsku – Święto Chleba i Piernika – 24-26 sierpnia 2018 r. kolejny raz przyciągnęła do Jawora tysiące gości i wielu wystawców.

PREZENTACJE PRODUKTÓW

Prezentacje produktów


W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij