Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 4/2019
Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 4/2019

Głównym tematem wydania są minidesery.

W numerze m.in.: Fatamorgana z Rzymu, wykorzystanie otrąb w piekarstwie, receptura na idealny sernik, babki wielkanocne, bułeczki Nico Carlucciego, Lokal Bakery, dzielarki, współczesna czekolada, tutoriale: wielkanocny zajączek i świąteczne zwierzaki, relacja z targów Expo Sweet i Międzynarodowych Targów Słodyczy ISM w Kolonii.

TRENDY

Epoka minideserów

Minidesery skradły serce niejednego klienta. Zachwycają nie tylko doskonałym smakiem, ale także apetycznym wyglądem. Co sprawia, że zyskują coraz większą rzeszę konsumentów?

Rozmowy z mistrzami

Fatamorgana z Rzymu. Przyrodniczo-gastronomiczny miraż

W Rzymie znajduje się lodziarnia Fatamorgana, w której wytwarzane są włoskie lody rzemieślnicze na bazie naturalnych składników. Właścicielka tej renomowanej lodziarni, Maria Agnese Spagnuolo, opowiada o nich Piotrowi Ejsmontowi.

TECHNOLOGIE, SUROWCE, RECEPTURY

Wykorzystanie otrąb w piekarstwie

Otręby bogate w: błonnik pokarmowy, białko, składniki mineralne i witaminy, stanowią nie tylko wartościowy surowiec dla przemysłu piekarskiego, umożliwiają także wyprodukowanie nowych rodzajów pieczywa.

Receptura na idealny sernik

Współczesne cukiernictwo obfituje w różnorodne propozycje słodkich deserów. Z czekoladą czy bez, z owocami, bakaliami, na zimno, na ciepło, ze spodem lub bez – wybór jest ogromny, a wszystkie te możliwości odnoszą się do bohatera niniejszego artykułu, jakim jest sernik.

RECEPTURY

Receptury

TRADYCYJNE WYPIEKI

Baby i babki. Jedno ciasto – wiele odmian

Wielkimi krokami zbliżają się święta wielkanocne. Na świątecznym stole nie może zabraknąć ciast. Podpowiadamy, w jaki sposób przygotować babkę, nie tylko tę klasyczną, ale również: kujawską, gotowaną, kaszubską czy ucieraną.

RECEPTURY MISTRZÓW

Bułeczki Nica Carlucciego

Prezentujemy receptury na sprawdzone bułeczki Nica Carlucciego: brioches prima colazione, panini con tuppo, ciabatta kakaowa i panini esotic. Zachęcamy również do przygotowania hamburgerowych bułek morskich – hamburger mare dentro.

Pomysł na biznes

Pani Foremka. Manufaktura słodkości

Pani Foremka to niewielka butikowa cukiernia autorska, której pomysłodawczynią i głównodowodzącą jest Sylwia Grodzka-Haba. O swoich różnorodnych deserach, ich smakach, teksturach i wyjątkowych dekoracjach rozmawia z Moniką Lis.

MASZYNY I URZĄDZENIA

Dzielarki. Jak wybrać odpowiednią?

W połączeniu z urządzeniami dodatkowymi dzielarki tworzą elastyczne systemy przeznaczone do dzielenia ciasta, dozowania, nadziewania oraz kształtowania wyrobów piekarniczych. Chcąc nabyć odpowiednią dzielarkę, warto wiedzieć, czym należy się kierować przy zakupie.

PREZENTACJE

Prezentacje dzielarek

ŚWIAT CZEKOLADY

Współczesna czekolada. Odpowiedź na potrzeby konsumentów czy wymysł marketingowy?

Rynek konsumentów wymusza na producentach wyrobów czekoladowych tworzenie nowych, bardziej prozdrowotnych wyrobów, które, poza smakowitością, uzupełnią produkt w dodatkowe aspekty żywieniowe.

KROK PO KROKU

Wielkanocny zajączek

Świętom wielkanocnym nierozłącznie towarzyszy zajączek. Łącząc kilka technik dekoratorskich, można stworzyć uroczego szaraczka, który ozdobi każdy świąteczny wypiek.

Świąteczne zwierzaki. Jak przyozdobić tradycyjne wyroby wielkanocne?

Małe zwierzątka z masy cukrowej: kura, kaczka czy królik, nawiązujące do świąt wielkanocnych, to idealny pomysł na przyozdobienie tradycyjnych mazurków, babeczek czy ciast. Wersja z panem i panią królikami może stać się toperem na świąteczny tort weselny.

RYNEK

11. edycja targów. Expo Sweet Szeroka gama wyborów!

17-20 lutego 2019 r. w Warszawskim Centrum EXPO XXI odbyła się już 11. edycja targów Expo Sweet. Są to niezwykle ważne targi obfitujące w największe wydarzenia branżowe.

Expo Sweet okiem uczestnika

Konkursy to jeden z najważniejszych elementów targów Expo Sweet. Jak co roku można było oglądać zmagania cukierników robiących torty, lody, desery oraz tych najmłodszych, czyli uczniów. O wyjątkowych wrażeniach opowiada uczestniczka – dekoratorka cukiernicza Ewa Drzewicka.

PREZENTACJE PRODUKTÓW

Prezentacje produktów


W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij