Wydanie nr 7-8/2018 - Cukiernictwo i Piekarstwo

Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 7-8/2018
Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 7-8/2018

Głównym tematem wydania jest raport z rynku.
W numerze m.in. wywiad z Leonardo Ceschin – włoskim mistrzem lodziarstwa, dodatki zagęszczające i żelujące, słód i ekstrakty słodowe w piekarstwie, korowaj – tradycyjne obrzędowe pieczywo, biancomangiare, witryny chłodnicze, jak uatrakcyjnić wyroby czekoladowe?, stracciatella i cremino, skuteczna komunikacja marketingowa.

RAPORT

Sytuacja na rynku piekarsko-cukierniczym w Polsce

Jak zmienił się rynek konsumpcyjny w Polsce? Z jakimi problemami borykają się cukierniczo- piekarskie zakłady? W artykule zostały poruszone istotne kwestie związane z kondycją rynku piekarsko-cukierniczego w Polsce.

Rozmowy z mistrzami

Leonardo Ceschin. Lodziarz czy artysta?

W robieniu lodów ważna jest nie tylko sztuka umiejętnego komponowania składników, ale też doświadczenie i emocje, które temu towarzyszą. Leonardo Ceschin – włoski mistrz lodziarstwa – w rozmowie z Piotrem Ejsmontem zdradza sekrety lodziarskiego rzemiosła.

TECHNOLOGIE, SUROWCE, RECEPTURY

Co zamiast żelatyny? Zdrowe i smaczne zamienniki

Dodatki zagęszczające i żelujące to powszechnie pojawiające się składniki w niektórych produktach spożywczych. Jakie mają właściwości? Czy są szkodliwe dla zdrowia? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie Państwo w artykule.

Masło kontra margaryna. Zastosowanie i rola tłuszczów piekarskich

Masło i margaryna pełnią ważne funkcje technologiczne i nie mogą być zastąpione innymi substancjami. Jednak wielu praktyków na co dzień staje przed wyborem: masło czy margaryna? Jednoznaczna odpowiedź jest trudna, gdyż obydwa tłuszcze mają zarówno zalety, jak i wady.

Jak wzbogacić smak i aromat pieczywa? Słód i ekstrakty słodowe w piekarstwie

Możliwości wykorzystania słodów i ekstraktów słodowych do produkcji pieczywa są duże i przynoszą piekarzom wiele korzyści. Wpływają one bowiem na objętość, wilgotność i świeżość wypieków. Ponadto nadają pieczywu charakterystyczny smak, nutę zapachową oraz zabarwienie miękiszu i skórki wypieków.

TRADYCYJNE WYPIEKI

Korowaj. Tradycyjne obrzędowe pieczywo

Korowaj to rodzaj obrzędowego kołacza, najczęściej weselnego. Przedstawiamy tradycję oraz receptury na wykonanie tego wypieku.

RECEPTURY MISTRZÓW

Biancomangiare. Elegancja „białego jedzenia”

Biancomangiare to popularny słodki deser mający arabskie pochodzenie. Prezentujemy dzieje oraz receptury na jego wykonanie.

MASZYNY I URZĄDZENIA

Witryny chłodnicze. Jakie zabudowy wybrać?

Niektórzy z producentów oferują standardowe zabudowy małych punktów wytwórczych i sprzedażowych. Inni proponują rozwiązania nieszablonowe, skrojone na potrzeby klienta. W nich witryny stanowią część całości większego projektu, który posiada pewną wartość dodatkową, polegającą na tym, że różnią się one zupełnie od innych.

Przegląd

Przegląd witryn

ŚWIAT CZEKOLADY

Jak uatrakcyjnić wyroby czekoladowe? Kolory natury w czekoladzie

W jaki sposób sprawić, by wyroby czekoladowe były atrakcyjne? Cały szkopuł tkwi nie tylko w dobrej jakości masy czekoladowej, ale też sposobie jej zaoferowania, a ściślej rzecz biorąc, w komponowaniu smaków i kolorów.

RYNEK LODÓW

Stracciatella i cremino. Klasyki lodowe

Pomysłów na zestawienia smakowe zarówno cremino, jak i stracciatelli, jest wiele. Prezentujemy charakterystykę oraz receptury włoskich mistrzów lodziarstwa na wykonanie tych wyjątkowych lodów.

MARKETING

Jak rozwijać biznes piekarniczy w czasach dużej konkurencji? Cz. III. Skuteczna komunikacja marketingowa

Druga część artykułu została poświęcona strategii sprzedażowej „wyższa cena za lepszą jakość” – wysoka jakość produktu. Przedmiotem trzeciej części jest omówienie skutecznej komunikacji marketingowej.

PREZENTACJE PRODUKTÓW

Prezentacje produktów


W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij