Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 11-12/2020
Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 11-12/2020

Głównym tematem świątecznego wydania „Cukiernictwa i Piekarstwa” jest sytuacja branży cukierniczo-piekarskiej pod koniec roku 2020. W numerze 11-12 można również przeczytać o: mąkach niechlebowych w produkcji pieczywa, wegańskich odmianach sernika, świątecznych trendach w czekoladziarstwie, roli masła w produkcji ciast drożdżowych, działaniach online w biznesie piekarsko-cukierniczym i funkcjonowaniu piekarń rzemieślniczych w dobie koronawirusa.

TEMAT NUMERU

Sytuacja branży cukierniczo-piekarskiej pod koniec 2020 roku

Podsumowujemy sytuację branży cukierniczo-piekarskiej pod koniec 2020 roku. Co przyniesie nam z kolei rok 2021? Czy panujący kryzys gospodarczy przyczyni się do upadku wielu pracowni rzemieślniczych?

Rozmowy z mistrzami

Obalanie mitów w rzemiośle lodziarskim. Peppe Cuti i jego lody ślimakowe

W rzemiośle lodziarskim funkcjonuje wiele mitów. Sycylijczyk Peppe Cuti, który stał się znany z ich obalania, w rozmowie z Piotrem Ejsmontem opowiada o tym, jak to robi oraz dlaczego przygotował lody ze śluzu ślimaczego.

TECHNOLOGIE, SUROWCE, RECEPTURY

Zboża i mąki niechlebowe w produkcji pieczywa

Wartości odżywcze zbóż niechlebowych coraz częściej skłaniają do wykorzystywania ich w produkcji chlebów i nie tylko. Porównujemy mąki i zboża niechlebowe z chlebowymi.

Sernik w roli głównej. Rodzaje, składniki i wersje wegańskie

Serniki to bardzo popularne ciasta, również wśród osób, które nie spożywają produktów mlecznych. Prezentujemy nie tylko serniki klasyczne, takie jak: królewski, nowojorski czy japoński, ale także wersje wegańskie.

Masło czy margaryna w produkcji ciast drożdżowych?

Wybór rodzaju i ilości tłuszczu przy produkcji ciast drożdżowych w głównej mierze wpływa na jakość produktu końcowego. Wyjaśniamy, dlaczego masło jest jednym z lepszych tłuszczów wykorzystywanych w produkcji tego typu ciast.

RECEPTURY

Ciasto mocno czekoladowe

Przepis na tort Napoleon o średnicy 24 cm

Pistacja w roli głównej. Receptura na blachę 40x60 cm

Chleb piccanto

Artykuł promocyjny

Mistrzowski pat

Przyzwyczailiśmy się, że wczesną wiosną podczas najważniejszych targów branżowych Expo Sweet w Warszawie rozgrywane są mistrzostwa cukiernicze, lodziarskie i deserowe. Zwykle o tej porze kwalifikacje i przygotowania do startu trwały już w najlepsze. Niestety tegoroczna pandemia pokrzyżowała wszystkie plany, także te konkursowe.

RECEPTURY MISTRZÓW

Pizza z blachy na mące z konopii

Prezentujemy kolejną recepturę Nica Carlucciego na pizzę z blachy na mące z konopi – produkt niezwykle smaczny i zdrowy. Zachęcamy do jej wykonania.

TRADYCYJNE WYPIEKI

Dawne ciasta i desery

W poszukiwaniu pomysłów, inspiracji do tworzenia nowych ciast i deserów dobrze jest zajrzeć do starych książek kulinarnych. Można w nich znaleźć bardzo ciekawe receptury, np.: Croutes Dorees, babę petynetową czy ciastka helgolandzkie.

Artykuł promocyjny

Lallemand Polska - naszą specjalnością są drożdże

ZDANIEM PRAKTYKÓW

Jak funkcjonują piekarnie w dobie pandemii?

Wirus SARS-CoV-2 uderzył w każdą branżę w naszym kraju. Zapytaliśmy właścicieli piekarń rzemieślniczych, co się zmieniło w funkcjonowaniu ich biznesu, odkąd wprowadzono stan epidemiczny w Polsce.

Artykuł promocyjny

Glasbord® - na ściany i sufity

ŚWIAT CZEKOLADY

Świąteczne trendy w czekoladziarstwie

Czy czekolada może nam się znudzić? Odpowiedź na to pytanie znajdą Państwo w artykule. Przybliżamy także, jak wykorzystać czekoladę na świątecznym stole.

KROK PO KROKU

Świąteczny blok czekoladowy

PRL-owski hit naszych dziadków każdy pamięta z dzieciństwa i chociaż raz próbował tego przysmaku. Prezentujemy krok po kroku, jak wykonać świąteczny blok czekoladowy z pomarańczy, piernikowych warkoczy i cynamonowych bezowych pałeczek, przyozdobiony bakaliami, prażonymi orzechami i owocami liofilizowanymi.

BIZNES

Biznes piekarsko-cukierniczy w nowej rzeczywistości. Jak skutecznie działać online?

Jak sprzedawać wyroby piekarskie i cukiernicze online oraz pozyskiwać klientów w Internecie? Przedstawiamy dostępne rozwiązania, m.in. polską aplikację, która niedawno pojawiła się na rynku.

RYNEK

Aktualności

Artykuł promocyjny

Innowacyjna aplikacja dla piekarni – narzędzie do walki z marnotrawieniem żywności i strat energii

RYNEK

Za nami kolejna edycja targów POLAGRA

Tegoroczna edycja targów POLAGRA, choć przygotowywana w trudnych warunkach, była pełna smaku i interesujących spotkań. Nie zabrakło na niej ciekawych szkoleń i warsztatów.

Project Warszawa otwiera rzemieślniczą piekarnię w Śródmieściu

Pod parasolem grupy Project Warszawa powstaje właśnie piekarnia Chaud Pain, a współtwórcą tego miejsca jest Marcin Przybysz, zwycięzca 3. edycji programu telewizyjnego Top Chef.

PREZENTACJE PRODUKTÓW

Prezentacje produktów


W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij