Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 1-2/2021
Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 1-2/2021

Głównym tematem pierwszego numeru „Cukiernictwa i Piekarstwa” dedykowanego na Tłusty Czwartek są pączki i faworki, przygotowywane według starych receptur. W najnowszym wydaniu można także znaleźć artykuły dotyczące m.in.: mąk o słabej zdolności piekarskiej, metod konserwacji żywności, produkcji chleba na zakwasie, bezodpadowego trendu z owocem kakaowca w roli głównej oraz oczekiwań współczesnych konsumentów.

TEMAT NUMERU

Pączki i faworki według starych receptur

Pączki i faworki to tradycyjne słodkości karnawałowe. Przedstawiamy kilka receptur z czasów przed- i powojennych, z książek kucharskich Marii Ochorowicz-Monatowej i Aliny Gniewkowskiej.

Rozmowy z mistrzami

Donata Panciera. Guru światowego lodziarstwa

Donata Panciera jest mistrzynią lodziarstwa znaną na całym świecie. W rozmowie z Piotrem Ejsmontem opowiada o swoim ogromnym doświadczeniu i przybliża lodziarską historię jej rodziny.

Artykuł promocyjny

Ploter cukierniczy, czyli seryjna produkcja dekoracji

Nowy rok wymaga od branży cukierniczej zastosowania innowacyjnych rozwiązań, które zapewnią firmom cukierniczym nie tylko przetrwanie na rynku, ale także dadzą im możliwość rozwoju w trudnych warunkach. Zakup plotera cukierniczego IMAGO Falco jest jedną z nich.

TECHNOLOGIE, SUROWCE, RECEPTURY

Jak polepszyć mąkę o słabej zdolności piekarskiej?

Mąki słabe, np. mąkę orkiszową, można wzmocnić i polepszyć ich zdolność piekarską bez dodawania sztucznych polepszaczy. Jak to zrobić? Prezentujemy kilka sprawdzonych metod autorstwa Alda Bongiovanniego.

Metody konserwacji żywności

Konserwacja żywności może przynieść wiele korzyści, np. pozwala się cieszyć sezonowymi produktami jeszcze dłużej. W artykule przedstawiamy zarówno najstarsze, jak i najnowsze metody przechowywania żywności.

RECEPTURY

Granola

Sernik figowy

Waniliowe serca (monoporcje)

Uldo Pączek 15%

Artykuł promocyjny

Tradycji nie stanie się zadość...

Luty to tradycyjnie miesiąc premier, nowości i konkursów branżowych. Niestety w tym roku największe targi cukierniczo- lodziarskie Expo Sweet w Warszawie będą musiały odbyć się w nowym terminie.

RECEPTURY MISTRZÓW

Panettone. Wykwintne ciasto drożdżowe

Nico Carlucci prezentuje receptury na panettone z użyciem dwóch rodzajów mąki (z różnych młynów). Przypominamy, że klasyczne receptury należy dostosować do właściwości mąki, z jaką się pracuje, żeby uzyskać zadowalający wynik.

TRADYCYJNE WYPIEKI

Dawne ciasta i desery z „najpiękniejszej mąki”

We Współczesnej kuchni domowej autorstwa Aliny Gniewkowskiej jest wiele ciekawych receptur. Przestawiamy kilka kolejnych, które naszym zdaniem zasługują na uwagę.

Produkcja chleba na zakwasie

Prowadzenie chleba żytniego znacznie różni się od wypieku chleba pszennego lub mieszanego. Jakie są zatem podstawowe techniki i czynności stosowane podczas produkcji chleba żytniego?

Pomysł na biznes

Jubileusz cukierni „U Janeczki”

Cukiernia „U Janeczki” działa od 1979 roku. Od samego początku cieszy się ogromnym powodzeniem i stale poszerza grono swoich stałych klientów. Janina Białas, właścicielka cukierni, w rozmowie z Marianem Domalem przybliża historię jej powstania.

Manufaktura czekolady chocolu. Wyjątkowa delikatność, idealna konsystencja i znakomite wykończenie

Łączenie tradycyjnych, rodzinnych receptur z nowoczesną technologią to specjalność Cukierni Staropolskiej. Tomasz Machoń, cukiernik i właściciel chocolu, w rozmowie z Małgorzatą Wołoch-Lach opowiada o pomyśle na stworzenie manufaktury czekolady handmade i jego realizacji.

ŚWIAT CZEKOLADY

Bezodpadowy trend z owocem kakaowca w roli głównej

Jakie korzyści dla wyrobów czekoladowych może przynieść trend „not waste”? Przybliżamy m.in. produkty z zastosowaniem surowców odpadowych owocu oraz przyglądamy się nieco bliżej obecnej produkcji mas czekoladowych.

KROK PO KROKU

Słodki wianek z gałązek czerwonego głogu

Przedstawiamy krok po kroku, jak wykonać wianek z gałązek czerwonego głogu, który może być pięknym i minimalistycznym wykończeniem tortu, babeczek, monoporcji czy czekolady. Zachęcamy do jego wykonania.

Cukrowa wersja kwiatów kosmos

Kosmos (onętek) jest kwiatem pięknie prezentującym się i łatwym w uprawie, dlatego jest polecany wszystkim ogrodnikom. Prezentujemy, jak wykonać cukrową wersję onętka.

BIZNES

Jakość produktu nie wystarczy. Konsumenci oczekują czegoś więcej

Czego oczekuje współczesny konsument? Co dla niego oznacza jakość? Wyjaśniamy, dlaczego jakość obsługi w branży piekarskiej i cukierniczej ma tak duże znaczenie.

PREZENTACJE PRODUKTÓW

Prezentacje produktów


W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij