Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 10-11/2019
Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 10-11/2019

Głównym tematem wydania są słodkości na Halloween.

W numerze m.in.: jak tworzyć nowe receptury?, cukiernictwo bez glutenu, pieczywo funkcjonalne, piekarskie przysmaki Nica Carlucciego, czy pieczywo może być produktem fit?, chałwa na świecie, miesiarki piekarnicze, czekolady z okienkiem, tutorial – czaszki na Halloween, aktualności oraz relacja z targów Bakepol 2019.

RAPORT

Jak tworzyć nowe receptury?

Tworzenie nowych smaków konieczne jest, aby spełniać oczekiwania konsumentów. W naszym artykule przedstawiamy, na co warto zwrócić uwagę oraz jakimi regułami kierować się przy tworzeniu nowych receptur.

TRENDY

Słodycze na Halloween

Do symboliki święta Halloween nawiązują liczne, produkowane w tym okresie wyroby cukiernicze o niepowtarzalnym i przerażającym wyglądzie. W artykule prezentujemy rodzaje i charakterystykę słodyczy przygotowywanych na tę okoliczność.

TECHNOLOGIE, SUROWCE, RECEPTURY

Czy pieczywo może być produktem fit?

Co znaczy FIT? Zdrowe? Lepsze? W tym artykule postaramy się przybliżyć do tego tematu i odpowiedzieć na pytanie, czy spożywane przez nas pieczywo jest fit.

Cukiernictwo bez glutenu

Obecnie produkty bezglutenowe są bardzo cenione przez klientów. W artykule opisujemy, czym jest gluten oraz kiedy trzeba się go wystrzegać w diecie. Ponieważ nie ma on swojego zamiennika, jego pominięcie będzie wpływało na finalny wyrób cukierniczy.

Pieczywo funkcjonalne

Pieczywo funkcjonalne jest kategorią żywności funkcjonalnej, czyli tej o działaniu prozdrowotnym. Włączenie do diety pieczywa funkcjonalnego przyczynia się nie tylko do profilaktyki wielu chorób cywilizacyjnych, ale także do poprawy naszej kondycji psychofizycznej.

RECEPTURY MISTRZÓW

Piekarskie przysmaki Nica Carlucciego – cz. 4

Prezentujemy kolejne receptury Nica Carlucciego na: bułki jogurtowe, bauletto, chleb kanapkowy oraz panzerotti. Na uwagę zasługuje fakt wykorzystywania szokówki do schładzania pieczywa. Ponownie w użyciu są: sól i woda morska oraz wodorosty, czyli spirulina.

Chałwa na świecie

Chałwa Tahina w Polsce jest jednym z ulubionych smakołyków, który poza dużą dawką cukru dostarcza również pozytywnych składników pochodzących ze zmielonych ziaren sezamu. W artykule prezentujemy jej rodzaje oraz sposób wytwarzania.

MASZYNY I URZĄDZENIA

Jak wybierać miesiarki piekarnicze?

Należy pamiętać o różnicach pomiędzy ręczną a maszynową obróbką ciasta oraz zróżnicowaniu asortymentu produkcji. Nie każda miesiarka potrafi skopiować delikatność i moc rąk ludzkich. W artykule podpowiadamy, jak wybrać miesiarkę pasującą do swoich potrzeb.

Przegląd

Przegląd miesiarek

ŚWIAT CZEKOLADY

Czekolady z okienkiem

Jakość wyrobów czekoladowych w opakowaniach z okienkiem zależy od rodzaju czekolady, a konkretnie od składu jej masy. Bardziej niż inne produkty są one nastawione na działanie światła. Najbardziej odporna jest na nie masa ciemna.

KROK PO KROKU

Czaszki na Halloween

Halloween często kojarzy się z meksykańskimi kolorowymi czaszkami, związanymi ze świętem Dia de los muertos. Taką też inspirację przedstawiamy w tutorialu, dekorując kruche ciasteczka.

RYNEK

Aktualności

Bakepol 2019

Branże piekarska, cukiernicza i lodziarska spotkały się 12-14 września w Krakowie na targach Bakepol. W wydarzeniu udział wzięli profesjonaliści z kraju oraz zagranicy.


W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij