Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 7-8/2019
Cukiernictwo i Piekarstwo wydanie nr 7-8/2019

Głównym tematem wydania są letnie receptury.

W numerze m.in.: wiarygodność rzemiosła, Novel food. Insekty w cukiernictwie, rozmowa z Sergiem Dondolim – członkiem włoskiego zespołu, który w Coppa del Gelato sięgał po tytuł mistrza świata, technologiczna wartość surowców, żele cukiernicze, ciasta z owocami, piekarskie przysmaki Nica Carlucciego, ciasto drożdżowe, amaretti, piece i tutorial papierowe piórko.

RAPORT

Wiarygodność rzemiosła

Czym jest wiarygodność rzemiosła oraz jak ją zachować przy zmieniających się technologiach wytwarzania i rodzajach surowców? Zapytaliśmy o to uznanych mistrzów cukiernictwa, piekarstwa i lodziarstwa.

TRENDY

Novel food. Insekty w cukiernictwie

Pomysłów na zastosowanie nowej żywności w świecie producentów nie brakuje. Owady definitywnie wygrywają z wieloma dodatkami stosowanymi do żywności dzięki zawartości: białka, witamin oraz składników mineralnych.

Rozmowy z mistrzami

Gelateria Dondoli

W toskańskim miasteczku San Gimignano znajduje się lodziarnia, w której można zjeść jedne z najlepszych lodów na świecie. Właścicielem owej lodziarni jest Sergio Dondoli. W rozmowie z Piotrem Ejsmontem opowiada o swojej pasji do lodziarstwa.

TECHNOLOGIE, SUROWCE, RECEPTURY

Technologiczna wartość surowców – cz. I

O właściwym przebiegu procesu produkcji pieczywa i wyrobów cukierniczych oraz ich jakości decyduje technologiczna wartość surowców. W pierwszej części artykułu charakteryzujemy: mąkę, wodę, drożdże piekarskie, zakwas pszenny, kwas piekarski i sól.

Żele cukiernicze

Żele cukiernicze wykorzystuje się do dekorowania przeróżnych ciast i deserów. Nadają one ciastom blasku i koloru. Pozwalają też uniknąć ich wysuszenia podczas przechowywania w lodówkach czy zamrażarkach.

Sezonowa przyjemność. Ciasta z owocami

W szerokiej gamie ciast ważną pozycję zajmują ciasta z owocami lub z dodatkiem nadzień owocowych, takich jak: żele owocowe, musy, konfitury lub powidła. Przybliżamy te z nich, które cieszą się największą popularnością wśród klientów, m.in. wypieki z rabarbarem czy serniki na zimno.

RECEPTURY

SŁONECZNA DOMINIKANA

St. Honoré

CRUNCH SFERA

Jogurtowe placuszki z owocami

TRADYCYJNE WYPIEKI

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Jednym z najpopularniejszych ciast z dodatkiem owoców i kruszonki jest ciasto drożdżowe. Przedstawiamy, jak wygląda proces jego przygotowania oraz podajemy receptury na ciasta drożdżowe z owocami i kruszonką.

RECEPTURY MISTRZÓW

Piekarskie przysmaki Nica Carlucciego – cz. 2

Prezentujemy receptury Nica Carlucciego na oryginalne wyroby piekarskie, m.in. miętowe bułeczki nieskończoności oraz panzerotti ze spiruliną i wodą morską. Użyto w nich najwyższej jakości składników pochodzenia naturalnego.

Amaretti. Migdałowe ciasteczka

Przybliżamy pochodzenie tradycyjnych, migdałowych ciasteczek amaretti oraz prezentujemy receptury na różne ich rodzaje autorstwa wielkich mistrzów, m.in. Fulvia Scolariego i Leonarda Di Carlo.

MASZYNY I URZĄDZENIA

Jaki wybrać piec?

Piece piekarnicze to jedne z najważniejszych urządzeń w pracy piekarza i cukiernika. W artykule przedstawiamy, czym należy się kierować przy ich wyborze, aby zakup był udany.

PREZENTACJE

Prezentacje pieców

KROK PO KROKU

Papierowe piórko

Delikatne, złote piórko świetnie sprawdzi się jako ozdoba modnych w tym sezonie tortów w stylu boho. Zachęcamy do sprawdzenia, jak łatwe i przyjemne jest ich wykonanie.

PREZENTACJE PRODUKTÓW

Prezentacje produktów


W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij