Tematem specjalnym wydania jest sytuacja branż piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej w dobie pandemii COVID-19. W numerze m.in.: jak i czym malować wyroby cukiernicze?, zastosowania dodatków owocowych przy produkcji chlebów pszennych i bezglutenowych, skuteczne sposoby na odkażenie miejsc pracy, zmiany regulacji prawnych dotyczących BHP w dobie koronawirusa, wybór pieca okiem praktyka.
Każdy spogląda niepewnie w przyszłość. Mnożą się pytania, na które w większości nie znamy odpowiedzi. W artykule przedstawiamy, jak wygląda sytuacja branż piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej w dobie pandemii COVID-19.
W lodziarniach bywa nieraz bardzo śmiesznie. Klienci zadają absurdalne pytania, na temat których można stworzyć książkę, a także zdarzają się niespodziewane kontrole skarbowe czy rozpraszające telefony. Przybliżamy kilka ciekawych historii.
Podstawowa wiedza w zakresie rodzajów barwników i sposobów ich nanoszenia oraz korzystanie z szablonów pozwalają każdemu na tworzenie dekoracji. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy wyborze barwników i narzędzi do malowania.
Wykorzystanie owoców i ich wytłoków w produkcji pieczywa znacząco zwiększa zawartość błonnika. Charakteryzujemy chleby z ich dodatkiem oraz przybliżamy ich wpływ na teksturę i cechy sensoryczne wyrobów tradycyjnych oraz bezglutenowych.
Zuppa inglese jest łatwym deserem – nie wymaga ani specjalnego oprzyrządowania, ani wymyślnych surowców, ani wielkiej wiedzy. Przybliżamy, w jaki sposób przygotowują ją m.in. Iginio Massari i Maurizio Santin.
Podczas pandemii Nico Carlucci odczarował w piekarstwie słowo „korona”. Pierwotnie nie oznacza ono przecież wirusa, tylko atrybut władzy królewskiej. Wymyślił tradycyjną włoską focaccię, którą przewrotnie koronował, posiłkując się specjalną mąką z serii Corona, czyli królewską.
Opowieść Magdaleny oraz George’a Szumowskich jest niezwykle fascynująca. Dwoje ludzi z pasją i chęcią doskonalenia odniosło ogromny sukces w branży lodziarskiej. W rozmowie z Piotrem Ejsmontem zdradzają kulisy swoich osiągnięć.
Dekoratorzy cukierniczy wrócili do pracy. Po kilku miesiącach przymusowej przerwy czeka ich odrabianie strat, ale przesuniętych w czasie przyjęć okolicznościowych będzie dużo. Jakie trendy obowiązują w dekoracjach cukierniczych w 2020 roku?
Zakup pieca to poważna inwestycja, dlatego warto dobrze ją przemyśleć. Aby ułatwić ten wybór, przybliżamy doświadczenia Nica Carlucciego w tym zakresie.
Obowiązkiem każdego pracodawcy jest dbanie o dobro i bezpieczeństwo swoich pracowników. Czas pandemii nie zwalnia go z tego obowiązku, a wręcz przeciwnie. W artykule przybliżamy najważniejsze zmiany prawne dotyczące BHP w dobie rozprzestrzeniania się SARS-CoV-2.
Małgorzata Górska, główny specjalista ds. BHP w ENERIS Surowce i Koalicji ds. Bezpieczeństwa Pracowników Komunalnych, w rozmowie z Małgorzatą Wołoch-Lach podpowiada, jakie są najskuteczniejsze metody na odkażenie miejsca pracy oraz ograniczenie kontaktu z wirusem SARS-CoV-2.
Targi POLAGRA to wydarzenie o najdłuższej tradycji, dedykowane branży spożywczej i sektorowi HoReCa. Stanowią platformę do rozwoju relacji biznesowych, również o charakterze międzynarodowym.