W dniach 18-22 stycznia odbyły się 35. Międzynarodowe Targi Lodziarstwa, Cukiernictwa i Piekarstwa SIGEP. W Rimini zaprezentowano najnowsze rozwiązania technologiczne i lodowe inspiracje.

Na tegorocznej edycji targów Sigep nie zabrakło polskich akcentów. W Pucharze Świata Lodziarzy polski zespół w składzie: Aleksandra Sowa, Mariusz Buritta, Maciej Pięta, Michał Doroszkiewicz, pod okiem trenera Pawła Małeckiego, zajął trzecie miejsce, za Francją i Włochami. Chociaż jeszcze nikły, to coraz liczniejszy jest też udział naszych firm występujących na tragach w roli wystawcy. W tym roku były to firmy Graner, Gastronomasz, PAN, Supra Group i Ice Group. Do tego zaszczytnego grona należy jeszcze dodać polsko-niemieckie Miran oraz Grodcono, a także polskiego producenta maszyn do ciastek Intertech, który ma spory udział w ofercie włoskiego ABM.
Lodziarski i cukierniczy rynek we Włoszech ma się coraz lepiej. Jego wielkość obliczono w 2013 roku na poziomie aż 2,5 miliarda euro. W tej kwocie mieści się wartość sprzedanych maszyn, urządzeń oraz surowców spożywczych. W zeszłym roku stoiska zajmowały 100 tys. m² powierzchni ekspozycyjnej, w tym już 110 tys. m², a według organizatorów ilość zwiedzających zwiększyła się ze 144,8 do 173,9 tys. osób. Odnotowano aż 32% wzrost ilości gości zagranicznych. Już od lat Sigep przestał być wyłącznie targami lodziarskimi. Cukiernictwo, piekarstwo, pizza, kawa, czekolada i gastronomia zajmują bardzo dużą przestrzeń. Do tego na targach rozgrywane są liczne zawody czy to na poziomie krajowym, czy międzynarodowym. Co ciekawe, ani odwiedzających, ani wystawiających nie odstraszają ceny.
Bilet wstępu kosztuje aż 55 euro od osoby. Jeden z włoskich wystawców przyznał mi, że rok temu za wynajęcie powierzchni około 150-200 m² i organizację stoiska zapłacił blisko 60-70 tys. euro.
Bardzo istotnym elementem rozwoju targów jest promowanie nowych pomysłów w zakresie rozwiązań technicznych i designu. W tym roku pięciu producentów opakowań zorganizowało projekt pod nazwą Giro del gusto, czyli „Dookoła smaku”. Zaproszono młodych projektantów wzornictwa przemysłowego do opracowania nowych rozwiązań związanych z opakowaniami do lodów. W wyniku tej pracy powstały modele: Giro snack z wafla, Giro vintage z papieru, Giro domino z plastyku, Giro multi cup i Giro moon, czyli pojemniki plastykowe do lodów na wynos.

Tekst i fot. Piotr Ejsmont

O nowościach na rynku maszyn i urządzeń, a także lodowych inspiracjach, które zostały przedstawione we Włoszech, mogą Państwo przeczytać w naszym wydaniu specjalnym „Lody. Inspiracje 2014”.


W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij