W listopadzie 2013 roku grupa 20 uczniów technikum i zasadniczej szkoły zawodowej z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Katowicach przebywała na 3-tygodniowym stażu w Rimini na Riwierze Adriatyckiej we Włoszech.

Staż był najważniejszą częścią projektu – „Tradycja i nowoczesność, rzemiosło i sztuka w przetwórstwie spożywczym Włoch”. Projekt był realizowany w ramach programu Leonardo da Vinci, który zapewnił nam wszystkie niezbędne środku finansowe. Obecny wyjazd na praktyki był już piątym z kolei, a we wszystkich naszych projektach stażowych wzięło w sumie udział już 100 osób. Tak więc obchodziliśmy podwójny jubileusz – piąty projekt i setny uczestnik!
Najważniejszą częścią pobytu były oczywiście praktyki w firmach. Największą ich grupę stanowiły cukiernie, wytwarzające bardzo szeroki asortyment produktów, w tym wiele o charakterze tradycyjnym, zarówno pod względem recepturowym, jak i w zakresie technik wykonania. Oprócz ciast, ciastek i tortów w niektórych cukierniach produkowano wyborne praliny, a także lody w dużym asortymencie. Wśród wyrobów o charakterze tradycyjnym na uwagę zasługują słynne włoskie drożdżowe babki Panettone, których szczyt produkcji przypada w okresie świąt Bożego Narodzenia, a więc rozpoczynał się akurat w trakcie naszego pobytu.
Prawie każda cukiernia we Włoszech jest połączona z kawiarnią. Mieszają się tu więc zapachy kawy, wypiekanych ciast i rozpuszczonej czekolady, tworząc wspaniały aromat, któremu trudno się oprzeć. Zapewne m.in. dlatego kawiarnie te były prawie zawsze pełne, chociaż nasz pobyt w Rimini wypadł poza sezonem.
Piekarnie włoskie mają całkiem rozległy asortyment wyrobów, chociaż bazują wyłącznie na mące pszennej. Wprawdzie uczniowie odbywali praktyki tylko w jednej piekarni, ale za to wytwarzającej różnorodne produkty, o typowo włoskim charakterze: płaskie pieczywo z dodatkiem ziół lub oliwek, paluszki chlebowe „grissini”, pizze, charakterystyczne i dość twarde bułki – często o fantazyjnych kształtach, a także bagietki i bruschetty.
Oprócz ciast i pieczywa produkcja dwóch firm stażowych obejmowała też m.in. ręczne wytwarzanie: szerokiej gamy makaronów, „tortellini” – małych włoskich pierożków z różnymi nadzieniami, kluseczek „gnocci” – podobnych nieco do naszych kopytek. Produkty te stanowią klasykę żywności włoskiej.
W trakcie realizacji naszego projektu, a zwłaszcza w trakcie staży, zadaniem uczestników, zgodnie zresztą z tytułem projektu, było zapoznanie się z 4 filarami produkcji żywności wysokiej jakości:

  • tradycją: przejawiającą się w stosowanych recepturach i sposobie produkcji, najczęściej typowych dla własnego regionu;
  • nowoczesnością: reprezentowaną przez wyposażenie techniczne i systemy zapewnienia jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego, zapewniające wysoką, powtarzalną jakość żywności;
  • rzemiosłem: poprzez umiejętność wykonywania różnorodnych produktów;
  • sztuką: kształtującą dobór właściwych składników, umiejętność nadawania smaku, aromatu i wyglądu, a także eksponowania produktów w trakcie sprzedaży.

Włosi osiągnęli mistrzostwo w każdej z ww. kategorii, potrafili je połączyć, ponadto posiadają rzadką umiejętność uzyskiwania fantazyjnego i wyrafinowanego smaku przy równoczesnej prostocie przepisów. Mistrzowie z Italii mają przy tym niezrównany talent artystyczny, który podziwialiśmy na przykład w cukierniach.
Włoskie produkty spożywcze należą też do najbardziej znanych i cenionych w świecie, dlatego warto było doskonalić swój zawód właśnie w tym kraju. Wiele produktów, które uczniowie poznali w trakcie staży nie jest wytwarzanych w Polsce. Mogli zatem nie tylko udoskonalić swoje umiejętności, ale także nauczyć się wielu nowości, które można byłoby z powodzeniem przenieść także na grunt polski. Niektóre z włoskich ciast już się zresztą u nas przyjęły np. tiramisu.

Autor: Ewa Rębacz – koordynator projektu
Zdjęcia: Małgorzata Plesińska


W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij