8-9 grudnia 2017 r. w Jasionce odbędą się Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości Ekogala.

Targi Ekogala odbędą się w G2A Arenie Centrum Wystawienniczo-Kongresowym województwa podkarpackiego w Jasionce. Ważnym elementem będą konkursy, zwłaszcza te, mające wpływ na polską kuchnię, gdyż o jej przyszłości będą decydować zdolności młodego pokolenia oraz pokazy gotowania.

Rzeszów należy do grona „Miast Wojewódzkich Wysokiej Reputacji”, a targi Ekogala organizowane przez Podkarpacki Urząd Marszałkowski mają duży wpływ na niezłą punktację. Miasto od początku jest pionierem organizowania targów żywności ekologicznej w wymiarze międzynarodowym. W grudniu staje się ono ważną ekospiżarnią. Podkarpacie przoduje w organizowaniu imprez promujących produkty regionalne, ekologiczne i pochodzące z gospodarstw rodzinnych. Najlepszym dowodem szczególnej troski o uczestników ekorynku jest bezpłatne udostępnienie stoisk w hali targowej. Doskonale zorientowany w kwestii targów jest Marcin Glinianowicz ze Stowarzyszenia „Polska Ekologia” od kilkunastu lat wiodącego prym na Ekogali:

– Te niezwykłe targi to obszerna skarbnica wiedzy o takim odżywianiu, które pozwala wykorzystać wszystkie walory produktów ekologicznych. Zapraszamy osoby ceniące już żywność ekologiczną i konsumentów raz na jakiś czas zaglądających na „zielone półki Eko” w sklepach, a przede wszystkim niedowiarków sięgających tylko po jedzenie z fabryk żywności. Warto zajrzeć na stoiska firm dostarczających do handlu produkty naturalne, np. miody i zioła pochodzące z „apteki Pana Boga”.

Stowarzyszenie „Polska Ekologia” zaprosiło na targi przedstawicieli z Białorusi, Słowacji, Niemiec, Ukrainy i Węgier do debaty o branży ekologicznej i do wymiany doświadczeń. Na Ekogalę przybędzie także grupa 15 handlowców z Chin, która w bezpośrednich rozmowach z wystawcami pozna ofertę i omówi zakres współpracy. Dla wszystkich zostały przygotowane warsztaty prowadzone przez arcymistrzów masarstwa, piekarnictwa, pszczelarzy, szefów kuchni prezentujących smakowitą polską kuchnię ekologiczną. W tym roku finał Europejskiego Konkursu Kulinarnego, w którym biorą udział uczniowie szkół gastronomicznych, poprowadzą dwie doświadczone specjalistki:

Arleta Żynel – ze Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, główny juror w tym konkursie, na co dzień mistrz kuchni, doradca kulinarny, współpracująca z Podlaską Akademią Kulinarną, właścicielka dyplomu słynnego Instytutu Paula Bocus w Lyonie.

Beata Łuka – kierowniczka pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.

Arleta Żynel wraz Carlosem Gonzalezem Tejerem – znanym promotorem i wieloletnim popularyzatorem sztuki kulinarnej i żywności wysokiej jakości, a także smakoszem – wspierani przez znaną blogerkę Annę Wlezień, poprowadzą konkurs blogerów. Rywalizacja będzie polegać na przygotowaniu potraw z produktów, które znajdować się będą w tajemniczym czarnym pudełku – black boksie. Tematem przewodnim będzie wołowina, natomiast pozostałe produkty pozostaną tajemnicą do chwili startu uczestników w konkursie. Warsztaty na temat przygotowania odpowiedniego zestawu śniadaniowego dla dzieci poprowadzi arcymistrz piekarstwa i innowator w dobieraniu receptur Czesław Meus.

Warto zjawić się na Ekogali zarówno po to, aby poznać różnorodność i smak ekologicznej żywności najwyższej jakości, jak też zobaczyć prężnie rozwijające się rolnictwo i przetwórstwo ekologiczne.

Źródłoi fot.: Stowarzyszenie „Polska Ekologia"

 


W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij