Rzemieślnicze cukiernie podbijają serca Polaków - Cukiernictwo i Piekarstwo

Z roku na rok rośnie świadomość konsumentów, dlatego też chętniej wybierają produkty wytwarzane metodami rzemieślniczymi. Taki trend widoczny jest między innymi w branży cukierniczej.

Jakość i mała skala produkcji

Produkty wytwarzane rzemieślniczo to przede wszystkim przywiązywanie wagi do jakości używanych w produkcji składników, co przekłada się na wysoką jakość produktu końcowego. Właściciele takich cukierni zazwyczaj mają swoich sprawdzonych dostawców, którzy od lat dostarczają świeże składniki. Ma to oczywiście swoje przełożenie na cenę, zazwyczaj wyższą niż w przypadku efektów produkcji masowej. Jednak ich niepowtarzalny wygląd i smak w pełni rekompensują wydatek. Do charakterystycznych cech firm rzemieślniczych należy zaliczyć także niewielką w porównaniu do innych skalę produkcji. – Mała skala produkcji potrafi być zaletą, ponieważ dzięki niej możliwe jest eksperymentowanie i próbowanie nowych rozwiązań z minimalnym ryzykiem dla biznesu. Dzisiaj, kiedy wiele produkujących masowo firm chwali się „tradycyjnymi recepturami”, to właśnie współcześni rzemieślnicy dzięki wysokiej wiedzy są źródłem innowacji i początkiem wielu rynkowych trendów – wyjaśnia Urszula Stępniak, właścicielka pracowni cukierniczej Słodki Muffin.

Indywidualne podejście do klienta

Do charakterystycznych cech cukierni rzemieślniczych należy zaliczyć także indywidualne podejście do klienta.W przypadku produkcji rzemieślniczej, przed stworzeniem wypieku trwają bowiem długie rozmowy z klientem, aby poznać jego potrzeby i preferencje.

Oryginalne i niestandardowe wypieki

Cukiernie rzemieślnicze oferują wypieki, które przybierają różnorodne kształty i formy, co sprawia, że słodkości są niepowtarzalne. Dzięki możliwościom personalizacji, można dopasować wygląd tortu czy muffinek do miejsca i wielkości przyjęcia. Ponadto, unikatowość wypieków rzemieślniczych sprawia, że coraz częściej goszczą one też na innych uroczystościach, jak ważne wydarzenia firmowe.

Wypieki zgodne z najnowszymi trendami

Rzemieślnicze cukiernie charakteryzuje również to, że ich właściciele śledzą najnowsze trendy, co przekłada się na wyjątkowość wypieków. Do Polski coraz częściej docierają zagraniczne trendy, jak np. Quilling Cake, używanie do dekoracji formowanych z masy cukrowej sukulentów czy też kształtowanie tortu w różnorodne formy geometryczne. Obecnie klienci chętnie zamawiają także wypieki w kształcie liczb. Takie słodkości są przełożone warstwą kremu, a na wierzchu dekorowane są owocami lub kwiatami. Rodzimi cukiernicy nie spoczywają na laurach i stale poszukują nowych, ciekawych inspiracji.

Źródło i fot.: Słodki Muffin

 

 

 


W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij