Targi Europain zgromadziły najważniejszych przedstawicieli sektora piekarsko-cukierniczego. Ponad 52 tys. odwiedzających miała okazję zapoznać się z nowościami prezentowanymi przez wystawców.
Targi Europain przeszły rewolucję
Targi Europain umożliwiły profesjonalistom z sektora piekarsko-cukierniczego znalezienie rozwiązań sprzyjających efektywnej i przejrzystej produkcji, poznanie innowacyjnych narzędzi sprzedaży oraz zarządzania, dzięki czemu będą mogli lepiej inwestować. Zdaniem wystawców odwiedzający często przybywali na targi z konkretnym projektem zakupu maszyn produkcyjnych lub wyposażenia punktu sprzedaży.
Ponad 100 nowości zostało zaprezentowanych w ramach targów. Biorąc pod uwagę składniki, rośnie znaczenie produktów naturalnych, bio oraz przejrzystego łańcucha dostaw. W kwestii wyposażenia liczy się wszechstronność, ergonomia i wydajność energetyczna.
Międzynarodowa platforma piekarstwa
Ponad 32% odwiedzających targi Europain 2018 stanowili profesjonaliści spoza Francji, przybyli z całego świata, aby podziwiać francuską sztukę piekarstwa i cukiernictwa. W tym roku targi odnotowały wzrost o 12% liczby gości z zagranicy.
Wyjątkowy program
Po raz pierwszy targi Europain zorganizowały Forum Europain, prawdziwy think tank piekarstwa i cukiernictwa na miarę 2020 r.: 41 debat i ponad 80 prelegentów, profesjonalistów z branży z Francji i z całego świata oraz wybitnych ekspertów z poszczególnych dziedzin. 4 Laboratoria (Lab Intersuc, Lab du Boulanger, la Boutique Restaurant (Butik Restauracja) i nowe Lab Bien Être et Naturalité (organizowane wspólnie z Boréa) oferowały ponad 100 pokazów piekarzy i cukierników, którzy zaprezentowali swoją pomysłowość i know-how setkom widzów.
Trzy prestiżowe konkursy
Puchar Szkół Francuskich (La Coupe de France des Ecoles) nagradza najlepszych adeptów sztuki piekarskiej w dwóch kategoriach. Zwycięzcami zostali:
Kategoria Espoirs: IFI 03 – Avermes (03)
Sylvain BORD - Corentin KIEPURA – Elise MANATRAT
Kategoria Excellence : Faculté des Métiers de KER LANN, Bruz (35):
Louise-Marie COURTEILLE, Aurélien LOMET, Tugdual OLLIVIER
Mistrzostwa Świata w Piekarstwie (Les Masters de la Boulangerie) odbywają się w trzech kategoriach. Zwycięzcy Mistrzostw będą uczestniczyli w eliminacjach do Pucharu Świata Piekarstwa (Coupe du Monde de Boulangerie). Laureaci tegorocznej edycji:
World Master Baker Panification Nutritionnelle : Peter BIENEFELT – Holandia
World Master Baker Panification Gourmande : Déborah OTT – Francja
World Master Baker Panification Artistique : Peng Chieh WANG – Tajwan
Mistrzostwa Świata w Sztuce Cukierniczej (Le Mondial des Arts Sucrés):
12 mieszanych drużyn (kobieta i mężczyzna) wzięło udział w 19-godzinnym maratonie sztuki cukierniczej na temat «Luksus po francusku». Na podium znaleźli się:
1. Francja: Marie SIMON – Loïc BEZIAT
2. Malezja: Yap KEAN CHUAN – Hwei Min LAU
3. Singapur: Carina TAN – Ben GOH
Wizyta pani Minister Pracy
W poniedziałek 5 lutego br. francuska Minister Pracy pani Muriel Penicaud odwiedziła targi Europain i spotkała się z wystawcami i odwiedzającymi.
Źródło i fot.: Międzynarodowe Targi Francuskie