Targi Europain zgromadziły najważniejszych przedstawicieli sektora piekarsko-cukierniczego. Ponad 52 tys. odwiedzających miała okazję zapoznać się z nowościami prezentowanymi przez wystawców.

Targi Europain przeszły rewolucję

Targi Europain umożliwiły profesjonalistom z sektora piekarsko-cukierniczego znalezienie rozwiązań sprzyjających efektywnej i przejrzystej produkcji, poznanie innowacyjnych narzędzi sprzedaży oraz zarządzania, dzięki czemu będą mogli lepiej inwestować. Zdaniem wystawców odwiedzający często przybywali na targi z konkretnym projektem zakupu maszyn produkcyjnych lub wyposażenia punktu sprzedaży.

Ponad 100 nowości zostało zaprezentowanych w ramach targów. Biorąc pod uwagę składniki, rośnie znaczenie produktów naturalnych, bio oraz przejrzystego łańcucha dostaw. W kwestii wyposażenia liczy się wszechstronność, ergonomia i wydajność energetyczna.

Międzynarodowa platforma piekarstwa

Ponad 32% odwiedzających targi Europain 2018 stanowili profesjonaliści spoza Francji, przybyli z całego świata, aby podziwiać francuską sztukę piekarstwa i cukiernictwa. W tym roku targi odnotowały wzrost o 12% liczby gości z zagranicy.

Wyjątkowy program

Po raz pierwszy targi Europain zorganizowały Forum Europain, prawdziwy think tank piekarstwa i cukiernictwa na miarę 2020 r.: 41 debat i ponad 80 prelegentów, profesjonalistów z branży z Francji i z całego świata oraz wybitnych ekspertów z poszczególnych dziedzin. 4 Laboratoria (Lab Intersuc, Lab du Boulanger, la Boutique Restaurant (Butik Restauracja) i nowe Lab Bien Être et Naturalité (organizowane wspólnie z Boréa) oferowały ponad 100 pokazów piekarzy i cukierników, którzy zaprezentowali swoją pomysłowość i know-how setkom widzów.

Trzy prestiżowe konkursy

Puchar Szkół Francuskich (La Coupe de France des Ecoles) nagradza najlepszych adeptów sztuki piekarskiej w dwóch kategoriach. Zwycięzcami zostali:

  • Kategoria Espoirs: IFI 03 – Avermes (03)

Sylvain BORD - Corentin KIEPURA Elise MANATRAT

  • Kategoria Excellence : Faculté des Métiers de KER LANN, Bruz (35):

Louise-Marie COURTEILLE, Aurélien LOMET, Tugdual OLLIVIER

Mistrzostwa Świata w Piekarstwie (Les Masters de la Boulangerie) odbywają się w trzech kategoriach. Zwycięzcy Mistrzostw będą uczestniczyli w eliminacjach do Pucharu Świata Piekarstwa (Coupe du Monde de Boulangerie). Laureaci tegorocznej edycji:

  • World Master Baker Panification Nutritionnelle : Peter BIENEFELT – Holandia

  • World Master Baker Panification Gourmande : Déborah OTT – Francja

  • World Master Baker Panification Artistique : Peng Chieh WANG – Tajwan

Mistrzostwa Świata w Sztuce Cukierniczej (Le Mondial des Arts Sucrés):

12 mieszanych drużyn (kobieta i mężczyzna) wzięło udział w 19-godzinnym maratonie sztuki cukierniczej na temat «Luksus po francusku». Na podium znaleźli się:

  • 1. Francja: Marie SIMON Loïc BEZIAT

  • 2. Malezja: Yap KEAN CHUAN – Hwei Min LAU

  • 3. Singapur: Carina TAN – Ben GOH

 Wizyta pani Minister Pracy

W poniedziałek 5 lutego br. francuska Minister Pracy pani Muriel Penicaud odwiedziła targi Europain i spotkała się z wystawcami i odwiedzającymi.

Źródło i fot.: Międzynarodowe Targi Francuskie

 


W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij