22. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro oraz 11. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel w dniach 21-23 marca odwiedziło 19 117 osób.

Na odwiedzających czekało 268 wystawców z 20 krajów. Po raz kolejny potwierdziło się, że mariaż EuroGastro i WorldHotel jest niezwykle udany.

Smaki świata

CHEF Culinary Cup został zorganizowany przez Nestle Polska S.A. pod patronatem Jerzego Pasikowskiego, który był jednocześnie przewodniczącym składu jury. W tym roku konkurs miał odsłonę międzynarodową, stanowiąc wspaniałą okazję do pokazania swojego kunsztu kulinarnego przez zawodowych kucharzy. Kluczowym elementem dań finalistów były produkty nowej marki CHEF, stworzonej przez szefów kuchni dla szefów kuchni.

Z rozmachem przygotowano jubileuszową 10. edycję autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2018”. Dwanaście potraw oceniało profesjonalne jury w składzie: Jerzy Pasikowski, Wiesław Bober, Kurt Scheller oraz uczestnik polskiej edycji programu "Top Chef"- Dawid Łagowski oraz jury degustacyjne w którym zasiadły gwiazdy: Grażyna Wolszczak, Hanna Lis, Joanna Racewicz, Agnieszka Hyży, Filip Chajzer, Andrzej  Sołtysik i Rafał Maserak. Mottem przewodnim edycji był comber z jagnięciny brytyjskiej z kością.

W ramach XIII Festiwaul Kuchni Greckiej organizowanego przez Theo Vafidis ekipy kucharzy z całej Polski przygotowywały autorskie dania z wykorzystaniem oryginalnych greckich produktów. Potrawy oceniało międzynarodowe jury, podzielone na sekcję profesjonalną w składzie: Jerzy Pasikowski, Giancarlo Russo, Robert Sowa, Artur Świerżewski, Kurt Scheller, Mltos Karoumpas, Tasos Protopsaltis, sekcję techniczną z Michałem Markowiczem i Patrykiem Kotarbą oraz  sekcję gwiazdorską, w której zasiedli: Łukasz Nowicki, Zygmunt Chajzer, Tomasz Kozłowicz.

Obudź się i poczuj smak kawy

10. Olimpiada Kawy®, zorganizowana przez Apro Trade / Akademię Kawy oraz MT Targi Polska wzbudzała ogromne emocje, a zmagania baristów odbywały się przy pełnej widowni. Zawody rozgrywano w różnych dyscyplinach, z których niektóre wymagały większego skupienia, jak choćby „Caffe latte and macchiato art”, a niektóre błyskawicznego działania i refleksu jak „Espresso na czas”. Ci, którym się nie powiodło oraz wszyscy chętni do startu w przyszłości, mogli dowiedzieć się, jak należy się przygotować do konkursu podczas wykładu Agnieszki Rojewskiej „Jak wygrać Mistrzostwa Barista”.

Gastronomia – niełatwy biznes

Ogólnopolski Serwis Informacyjno-Kulinarny GdzieZjesc.info zaprosił na szkolenie "Zmysły - jak nimi pokierować, by Twoja restauracja naprawdę zachwycała gości?", podczas którego Anna Dębska podpowiadała, jak oczarować gości, przedstawiła  najnowsze trendy w gastronomii oraz odpowiadała na pytania związane z poprawnym prowadzeniem lokalu.

Zespół MADE zajął się stroną finansową gastronomii podczas szkolenia „MADE PROGRESS w FINANSACH – (nie) LICZYSZ, (nie) ZARABIASZ”. Tomasz Habdas pokazał, jak przeprowadzić analizę rentowności, kiedy wprowadzać system motywacyjny dla pracowników oraz jak obserwować i kontrolować food cost. Następnie, wspólnie
z Katarzyną Derdzińską, poprowadził warsztaty dot. narzędzi umożliwiających skuteczną kontrolę finansów
i sposobów na  poszukiwanie realnych oszczędności w lokalu.

W trakcie mikro konferencji gastronomicznej Made Restaurant „Bądź 3 kroki przed i zarabiaj” przedstawiono rosnącą sprzedaż, skuteczny marketing i satysfakcję klienta, jako efekt znajomości rynku i nowoczesnego zarządzania restauracją. Omówiono też kwestie aktualnych kierunków rozwoju gastronomii w Polsce i na świecie, specyfikę zarządzania gastronomią i zmiany w prawie, ze szczególnym uwzględnieniem zatrudniania obcokrajowców. Nie zabrakło także debaty z udziałem restauratorów, sommelierów i kelnerów.

Laureaci targowych nagród

W konkursie na Najlepszy Produkt Targów EuroGastro 2018 jury oceniało pięć kategorii:

  • Sprzęt ciężki dla HoReCa – tu bezkonkurencyjna okazała się komora chłodnicza firmy Instanco Sp. z o.o.

  • Wyposażenie zaplecza kuchennego (drobny sprzęt) – nagroda trafiła do firmy Pro Ascobloc Sp. z o.o. za sterownik cyfrowy grzewczych urządzeń gastronomicznych

  • Żywność i napoje dla gastronomii – zwyciężyła Koala – tapioka nawodniona firmy Panegara Sp. z o.o.,

  • Wyposażenie sal restauracyjnych, barów, kawiarni, cukierni, lodziarni – nagroda dla linii bufetów FRESH firmy KOMAT Mieczysław Kozłowski

  • Sprzęt i akcesoria dla cateringu – wygrała maszyna pakująca M-C-S MAP TSS 125 firmy METRO-PLAST Sp.J.

23. edycja Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2019 oraz 11. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel 2019 odbędą się w dniach 27-29 marca 2019 r.

Więcej informacji o targach na: www.eurogastro.com.pl

Źródło: MT TARGI POLSKA SA


W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij