Najbardziej smakowita i aromatyczna impreza na Dolnym Śląsku kolejny raz przyciągnęła do Jawora tysiące gości i wielu wystawców. Ci, którzy przyjechali na Święto to przeżyli zapewne niezwykłe i smaczne przygody.

Co zobaczyliśmy?

Mistrzowie piekarnictwa i cukiernictwa zaprezentowali swoje wypieki, a na stoisku animacji piekarniczych z bliska można było przyjrzeć się prawdziwym dziełom sztuki. To właśnie tu powstawały wspaniałe bochny, dziesiątki form i setki smaków, wypiekanych od początku do końca na oczach gości.

Na stoiskach tradycyjnie królowały dziesiątki gatunków pieczywa: chleby jasne, ciemne, pszenne, żytnie, orkiszowe, bez glutenu; rogale, bułki, bagietki, chałki; z dodatkami i posypkami. Dziesiątki form i setki smaków, które można było próbować i oglądać jako rzeźby piekarskie i cukiernicze. W roli głównej był także chleb jaworski. Jego siła tkwi w smaku, a skład i receptura są dalekie od wielkoprzemysłowych produkcji. Chleb jaworski można było spróbować i kupić na stoisku najstarszej jaworskiej piekarni „Na złotym Roku”. Swoje wyroby prezentowali także lokalni rzemieślnicy i rękodzielnicy. Nie zabrakło produktów i żywności ekologicznej, tj. miodów, rzeźb, naczyń glinianych.

Smakosze pierników również mieli w czym wybierać. Zapach cynamonu i przypraw prowadził wprost do Piernikowa i namiotu animacji, czyli miejsca pełnego własnoręcznie tworzonych i ozdabianych pierników o finezyjnych kształtach i wybornym smaku. Atrakcji nie zabrakło też dla miłośników słodkości. Podczas animacji cukierniczych powstawały lukrowane ciasta, kolorowe tory i ciasteczka, które każdy mógł własnoręcznie przyozdabiać.

Piekarze i cukiernicy po raz kolejny stanęli w szranki w konkursie na „Rzeźbę Piekarsko-Cukierniczą”, w którym w kat. rzeźby małej zwyciężył „Czołg” autorstwa Łukasza Jankowskiego z Cukierni Staropolskiej z Bydgoszczy, a w kat. rzeźby dużej triumfował „Tur chojnicki” autorstwa Andrzeja Łońskiego z Piekarni Bagietka z Chojnic.

Poznaliśmy także nazwisko kolejnego mistrza piekarnictwa. W tym roku zaszczytny tytuł „Piekarza Roku” przypadł Państwu Jolancie i Krzysztofowi Agackim z PHP Bagietka Sp. z o.o. w Chojnicach.

Rekordowy Piernik Niepodległościowy, na 100 lat Odzyskania Niepodległości! Czyli jak „smakuje niepodległość”.

Uczestnicy Święta po raz kolejny byli świadkami bicia rekordu na najdłuższy piernik w Polsce. Tegoroczny piernik – rekordzista mierzył 55 m oraz 30 cm. Piernik był nie tylko jeszcze dłuższy, ale na dodatek jeszcze smaczniejszy, jeszcze bardziej aromatyczny, a z okazji przypadającej w tym roku setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości - przystrojony barwami biało-czerwonymi.

W niedzielny poranek organizatorzy tradycyjnie zaprosili na Mszę Św. do Kościoła pw. Św. Marcina, a następnie na smakowite show z udziałem autorytetu kulinarnego - Teo Vafidisa oraz samorządowców, piekarzy i cukierników. Ich zadaniem było wypieczenie na oczach zgromadzonej widowni najlepszego i najsmaczniejszego chleba. Popisy piekarnicze były „okraszone” dużą dawką humoru i uśmiechu, a smakom i zapachom nie było końca!

Do zobaczenia, usłyszenia i posmakowania już za rok, w ostatni weekend sierpnia (23-25.08.) w Jaworze.

Źródło i fot.: Urząd Miejski w Jaworze

 


W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij