W dniach 30 września – 4 października w przestrzeniach Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyła się kolejna edycja targów POLAGRA TECH.

W trakcie targów zaprezentowane zostały najnowsze maszyny i urządzenia, dodatki do żywności,  komponenty, mieszanki, usługi transportowe i rozwiązania IT. Najważniejsze wydarzenie branży spożywczej, HoReCa oraz opakowaniowej i logistycznej, objęło Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych Polagra Tech, Międzynarodowe Targi Gastronomii i Wyposażenia Hoteli Polagra Gastro i Invest Hotel oraz Międzynarodowe Targi Techniki Pakowania i Etykietowania Taropak. Jesienny blok targów objął 11 pawilonów targowych i wzięło w nim udział ponad 1100 wystawców, a liczba profesjonalistów, którzy odwiedzili ekspozycję, przekroczyła 42 600.

Prezentacja najnowszej technologii

Tegoroczna ekspozycja Międzynarodowych Targów Technologii Spożywczych Polagra Tech objęła Salon Technologii Spożywczych oraz Salon Technologii Piekarskich i Cukierniczych. W ramach tego pierwszego zaprezentowano maszyny i urządzenia wykorzystywane do wszystkich gałęzi przemysłu spożywczego, urządzenia chłodnicze, aparaturę kontrolno-pomiarową, a także środki transportu oraz środki higieny i ochrony przed szkodnikami. Równolegle odbył się Salon Technologii Piekarskich i Cukierniczych ukierunkowany konkretnie na potrzeby technologiczne piekarzy, cukierników i lodziarzy. Zwiedzając ekspozycję, można było obejrzeć całe linie produkcyjne, co umożliwiało profesjonalistom ocenienie ich potencjału i możliwości wykorzystania w reprezentowanych przez nich przedsiębiorstwach.

Prestiżowe nagrody

Targi były miejscem wielu premier i nowości technologicznych: nowoczesnych maszyn, urządzeń i dodatków do żywności. Po światowej premierze w Niemczech wystawcy po raz pierwszy w Polsce pokazywali je właśnie w Poznaniu podczas tegorocznych targów. Na targach przyznano również prestiżowe wyróżnienia: Złoty Medal i Acanthus. Wśród produktów wyróżnionych Złotym Medalem znalazły się: zmywarka Wózkowa MDC – Multi Washer (MDC-Multiwasher; Peters & Nurkowski), mieszanka jaglana o bardzo niskiej zawartości glutenu (Eco Trade), Protein Mix mieszanka mączna do produkcji krakersów o wysokiej zawartości białka i błonnika pokarmowego z ziarnami (Eco Trade), Sensorist TH PRO – radiowy bezprzewodowy rejestrator temperatury i wilgotności (TeleScope, Sensorist ApS), TrayMotion – system automatycznego załadunku i rozładunku pieca (Wiesheu Polska), TVI GMS 520 / FPS500 – TVI Entwicklung &Produktion GmbH – MULTIVAC SEPP HAGGENMULLER GmbH&Co.KG (MULTIVAC), UNIFERM FermFresh® Dinkel. Świeży produkt fermentacyjny na bazie orkiszu, wzbogacony miodem (UNIFERM Polska). Z kolei nagrody Acanthus Aureus przyznawane wystawcom, którzy najlepiej potrafili zobrazować swoją wizję stoiska w połączeniu ze strategią marketingową firmy otrzymały następujące przedsiębiorstwa: UNIFERM Polska, Multivac, Pro Ascobloc, Hert, Fenix Systems, GEA Polska, GEA Food Solutions, CREAM Profesjonalne Technologie Spożywcze.

Formowanie Drożdżówki Jedną Ręką 

Okazji do zabawy i integracji branży przyniosły III Otwarte Mistrzostwa Polski w Formowaniu Drożdżówki Jedną Ręką, które przyciągnęły polskich piekarzy i cukierników nie tylko z kraju, ale również z zagranicy. Mieli oni okazję zaprezentować swoje niezwykłe zdolności i umiejętności. Mistrzem Polski 2018 w Formowaniu Drożdżówki Jedną Ręką został Krzysztof Kaczmarczyk z cukierni Natural Rolls Bakery, któremu udało się uzyskać rewelacyjny wynik: uformował 10 drożdżówek w 16 sekund. Nagrodami dnia były odpowiednio stołowy mikser planetarny firmy SPAR ufundowany przez firmę Mankiewicz i 5-poziomowa fontanna do czekolady ufundowana przez firmę Hert. Ponadto dla uczestników Mistrzów, którzy wykazali się najbardziej imponującymi umiejętnościami, firma ULDO ufundowała zestawy upominków.

W ramach targów Polagra Tech po raz pierwszy odbyła się również gala wręczenia nagród dla Mistrzów Smaku w kategorii Lodziarnia Roku i Piekarnia Roku 2018. Jest to wyjątkowo cenne dla zwycięzców wyróżnienie, gdyż jego laureatów wybierają w toku głosowania konsumenci. Równorzędne nagrody przyznawane są we wszystkich polskich województwach.

„Cukiernictwo i Piekarstwo” – możliwość pogłębienia swojej wiedzy!

Tegoroczne edycja przyniosła dużą frekwencję wśród zwiedzających również na naszym stoisku „Cukiernictwa i Piekarstwa”. Pośród odwiedzających znaleźli się nie tylko stali Czytelnicy, ale też nowi pasjonaci cukierniczo-piekarskiego rynku, którym wiedza zawarta w naszych publikacjach na pewno pomoże w codziennej pracy. Tradycyjnie, oprócz możliwości zakupienia prenumeraty w atrakcyjnej cenie „Cukiernictwa i Piekarstwa”, a także książki „Cukierniczo-piekarskie receptury 2018”, można było otrzymać darmowy egzemplarz czasopisma i dodatek „Lody. Inspiracje”. Obecne podczas targów wzmożone zainteresowanie wiedzą branżową wiąże się na pewno z wciąż rosnącymi wymaganiami przemysłu spożywczego dotyczącego jakości produkcji i jej wydajności. Mamy nadzieję, że kolejna edycja targów Polagra Tech będzie cieszyła się takim samym lub jeszcze większym zainteresowaniem.

Źródło: Międzynarodowe Targi Poznańskie sp. z o.o.

 

 


W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij