Dziś obchodzimy dzień sernika. Z tej okazji zachęcamy Państwa do zapoznania się z recepturą na idealny sernik.

Współczesne cukiernictwo obfituje w różnorodne propozycje słodkich deserów. Z czekoladą czy bez, z owocami, bakaliami, na zimno, na ciepło, ze spodem lub bez – wybór jest ogromny, a wszystkie te możliwości odnoszą się do bohatera niniejszego artykułu, jakim jest sernik.

Znane są różne wariacje sernika, najczęściej sernik pieczony lub sernik na zimno. Jednak pomimo wielu odmian tego deseru na bazie sera, na jego końcowy sukces w postaci akceptacji konsumenta składa się wiele czynników, wśród których najważniejszy to jakość surowców. Sernik jest słodkim deserem, którego podstawowym składnikiem jest ser twarogowy. Dobry ser twarogowy powstaje z ukwaszonego mleka krowiego, które również musi wykazywać wysoką jakość. Ser twarogowy, czyli główny składnik sernika, jest serem niedojrzewającym, nazywanym potocznie serem białym. Powstaje w wyniku obróbki skrzepu mleka odtłuszczonego lub znormalizowanego pod względem zawartości tłuszczu, czasem maślanki lub mieszaniny maślanki i mleka, skoagulowanego na skutek ukwaszenia przez kultury bakterii fermentacji mlekowej do kwasowości czynnej odpowiadającej punktowi izoelektrycznemu białek frakcji kazeinowej.W sprzedaży dostępne są twarogi chude, półtłuste i tłuste. Jednak pomimo toczących się dyskusji na temat roli tłuszczu w powstawaniu chorób dietozależnych, to na potrzeby sernika warto wybrać twaróg tłusty. Wówczas tłuszcz obecny w serniku nada pełny smak deserowi, a doznania związane z gładką konsystencją zrekompensują kilka dodatkowych kalorii.

Artykuł dostępny tutaj.

fot.: iStock


W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij