Wielkie, trzydniowe świętowanie, które rozpoczął barwny korowód, to okazja do spotkania z mistrzami piekarnictwa i cukiernictwa, posmakowania wybornych chlebów i ciast oraz wyśmienitej zabawy.

Święto Chleba i Piernika odbyło się w dniach 23-25 sierpnia 2019 r. Imprezę na Dolnym Śląsku odwiedziło blisko 3,5 tys. osób. Na jaworskim rynku swoje stanowiska rozstawiło ponad stu wystawców. Przez 3 dni mistrzowie cukiernictwa serwowali uczestnikom moc atrakcji, biorąc udział w animacjach piekarsko-cukierniczych. Ulubionym miejscem zwłaszcza dzieci było Piernikowo. Słodkie specjały z ciasta piernikowego przyciągały wyglądem, zapachem i smakiem, a możliwość ich własnoręcznego przygotowania cieszyła się dużym zainteresowaniem. Występy artystów z miast partnerskich i okolic porywały muzyką i oprawą kostiumową. Trzeciego dnia do wspólnego świętowania przyłączył się pochodzący z Francji kucharz polskiego pochodzenia, Pascal Brodnicki. Pokaz kulinarny w jego wykonaniu zgromadził wielu miłośników niebanalnej kuchni, a świeża sałatka z mango i pesto, podawana na pajdzie jaworskiego chleba, rozeszła się w mgnieniu oka.

 

Piekarscy mistrzowie

Tradycyjnie podczas święta wręczono nagrody w konkursie na „Najpiękniejszą Rzeźbę Piekarsko-Cukierniczą 2019”, w którym w kategorii rzeźby dużej zwyciężył Łukasz Wojtala z Piekarni pod Strzechą z projektem „Delicja z krainy czarów”, a w kategorii rzeźby małej zwyciężyła praca „Mercedes 170V” autorstwa Anny Kuśmierek-Rudy. Tytuł „Piekarza Roku 2019” przyznany został Maciejowi Macheli z Przedsiębiorstwa Piekarsko-Cukierniczego Machela Sp. z o.o. z Jaszkowej Dolnej pod Kłodzkiem. Po raz pierwszy w historii wyłoniono i nagrodzono „Cukiernika Roku 2019”. Jury jednogłośnie przyznało to miano Stanisławowi Furtakowi z firmy Martex Sp.j. Stanisław Furtak i Spółka.

 

Rekordowy Piernik

Najdłuższy piernik w Polsce w tym roku osiągnął długość 59 m i 80 cm oraz ważył ok. 2000 kg. Jego autorami byli mistrzowie piekarstwa i cukiernictwa – Stanisław, Paweł i Marek Furtakowie. Do przygotowania piernika potrzebne było: 5 tysięcy jaj, 250 kg miodu, 250 kg śmietany, 250 kg oleju, 370 kg mąki pszennej, 800 kg powideł śliwkowych, 25 kg słodowego ekstraktu jęczmiennego i 3,5 kg sody.

 

Źródło i fot.: Urząd Miejski w Jaworze


W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij