W dniach 30.09-3.10, na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyło się największe, cieszące się najdłuższą tradycją targową wydarzenie biznesowe w Europie Środkowo-Wschodniej dla branży spożywczej, opakowaniowej i HoReCa.

Blok grupy targów Polagra, odbywające się w tym samym czasie targi Taropak oraz rozpoczęte dwa dni wcześniej Smaki Regionów odwiedziło ponad 50 tys. zwiedzających. Na targach swoją ofertę zaprezentowało blisko 800 wystawców z 30 krajów.

Blok targów obejmował Międzynarodowe Targi Produktów Spożywczych POLAGRA FOOD, Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych POLAGRA TECH oraz Międzynarodowe Targi Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO i INVEST HOTEL.

W Poznaniu gościliśmy w tym czasie m.in. Jana Krzysztofa Ardanowskiego Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Wiesława Łyszczka Głównego Inspektora Państwowej Inspekcji Pracy oraz prezesów i szefów wszystkich liczących się w tym sektorze gospodarki stowarzyszeń oraz instytucji. Program wydarzeń obfitował w wiele konferencji, spotkań, szkoleń, prestiżowych konkursów i gal – m.in. Kulinarny Puchar Polski, Poznaj Dobrą Żywność, Złoty Medal, Master Class Show, Hotel Marketing Conference. – podsumowuje Dariusz Wawrzyniak, Dyrektor Grupy Produktów, Międzynarodowe Targi Poznańskie.

Targi POLAGRA FOOD 

Targi POLAGRA FOOD to przede wszystkim podsumowanie rocznych osiągnięć polskich firm w zakresie procesu przygotowania produktów odpowiadających oczekiwaniom współczesnych konsumentów. Ekspozycję zdominował sektor mleczarski. Według najnowszych danych eksport artykułów mleczarskich zwiększył się w I kwartale br. o 3,3 proc. do 1,13 mld l w przeliczeniu na mleko surowe, a zasadniczy wpływ na ten wynik miała m.in. sprzedaż mleka w proszku, jogurtów i innych napojów mlecznych, śmietany oraz lodów. Polskie wyroby mleczarskie są doceniane dzięki swojej wysokiej jakości. Potwierdzeniem tego liczne Złote Medale MTP przyznane takim produktom mleczarskim takim jak masło bio, ser długo dojrzewający czy  śmietany.

O wszystkich nagrodzonych produktach znajdą Państwo informację tutaj.

Znacząca część ekspozycji targów POLAGRA FOOD zajęło także stoisko „Mięso z Polski” przygotowane przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, na którym można było zapoznać się z wyrobami mięsnymi różnych marek pochodzącymi z polskich zakładów produkcyjnych. Uzupełnieniem mięsnej ekspozycji było Forum Rzeźnictwa, Wędliniarstwa, Kuchmistrzostwa, w ramach którego odbyła się promocja polskiej wieprzowiny.

Na ekspozycji targów POLAGRA FOOD nie zabrakło także firm produkujących słodycze, przekąski słone, przetwory owocowo-warzywne, dania ready-to-eat, kawy, herbaty czy alkohole. W gronie tym znaleźli się zarówno polscy producenci, jak i zagraniczni, w tym z Włoch, Węgier, Rumunii, Indonezji, Niemiec, Francji i Chorwacji.

Ekspozycji targów POLAGRA FOOD towarzyszyły szkolenia i prelekcje dedykowane zarówno producentom żywności, jak i jej dystrybutorom. Rekordowym zainteresowaniem cieszyło się spotkanie na temat zasad znakowania żywności, w którym udział wzięło ponad 100 targowych gości. Przedstawiciele branży spożywczej z ogromną uwagą i licznym gronem wzięli także udział w spotkaniu na temat perspektyw rozwoju produktów roślinnych. 

Targi POLAGRA TECH

Za nami Polagra Tech 2019, podczas której salonem wiodącym był ten, w którym królowały technologie mięsne i rybne. Towarzyszyła mu coroczna oferta dla szeroko rozumianych technologii spożywczych. Podczas targów POLAGRA TECH zwiedzający mogli wziąć bezpłatny udział w szkoleniach na temat Przemysłu 4.0, sztucznej inteligencji w przemyśle, monitorowania, optymalizacji i kontroli kosztów w przemyśle. Odpowiedzialnie rozwijając produkcję i mitygując ryzyka związane z wytwarzaniem żywności było można skorzystać z bezpłatnego szkolenia z „Nowego wymiaru bezpieczeństwa żywności”. Cykl szkoleń i wykładów podczas tegorocznych targów POLAGRA TECH zainaugurowała konferencja Państwowej Inspekcji Pracy pt. „Profilaktyka zagrożeń wypadkowych oraz dobre praktyki w sektorze przetwórstwa mięsa.” Podczas trwania targów było można korzystać z porad ekspertów w zakresie rozwiązań technicznych w instalacjach chłodniczych i klimatyzacyjnych, uzdatniania wody technologicznej, regulacji prawnych dotyczących czynników chłodniczych oraz gospodarki odpadami.

Więcej informacji tutaj.

Targi POLAGRA GASTRO / INVEST HOTEL

Ogromnym zainteresowaniem zwiedzających cieszyły się w szczególności stoiska firm, których produkty zostały nagrodzone Złotym Medalem MTP. Uwagę gości targowych przyciągały aplikacje do zarządzania zamówieniami online oraz urządzenie przygotowujące jajecznicę, owsianki i zupy przy użyciu pary pod ciśnieniem, które może w najbliższym czasie może wkraść się przebojem do sal restauracji hotelowych, ponieważ efektem końcowym jest zdrowe danie przygotowane w bardzo prosty sposób.

Więcej infirmacji tutaj.

 

Źródło: grupa MTP


W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij