World Chocolate Masters odkrywa nową tematykę i stawia wyzwanie chefom do przemyślenia, przeprojektowania, przeformatowania czekoladowego „przysmaku jutra”.

17 października, Paryż. Dla niektórych jest to koniec świata, a dla innych rozpoczyna się nowa era. Ten dualizm zainspirował World Chocolate Masters do ogłoszenia nowego tytułu konkursu na 2020/2021 r.

Cukiernicy i czekoladziarze na całym świecie: kto zdoła przekonać profesjonalistów z jury? Na początku w nadchodzącej serii preeliminacji w 20 krajach w 2020/2021 r., później w ogólnoświatowych finałach w 2021 r. Wygrany otrzyma tytuł World Chocolate Master.

World Chocolate Masters, w skrócie WCM - jest jedynym na świecie konkursem dedykowanym utalentowanym i kreatywnym profesjonalistom z gastronomii, cukiernictwa czy czekoladziarstwa. Zawody w 2020/2021 r. będą 8-mą edycją od czasu rozpoczęcia konkursu w 2005 r.

Pionierzy ukazują przyszłość profesji
Elias Läderach (CH)), Vincent Vallée (FR), Davide Comaschi (IT), Frank Haasnoot (NL), Shigeo Hirai (JP), Naomi Mizuno (JP): jest to zachwycająca lista World Chocolate Masters ostatnich 15 lat. Obecnie każdy z nich doceniany jest jako wizjoner profesjonalista, wprowadzający przemysł czekoladziarski w przyszłość. Każdy z nich prowadzi z sukcesem biznes oraz buduje swoją karierę jako konsultant w branży hotelarskiej, cukierniczej i gastronomicznej.

Wybrane zadania na preeliminacje 2020/2021 r.
Od marca 2020 do stycznia 2021 będą organizowane regionalne preeliminacje, odbęda się one w 20 krajach, na 5 kontynentach (Północna Ameryka/Południowa Ameryka/Europa/Afryka/Azja). Zadaniami do wykonania dla wszystkich uczestników będą następujące:

#YOU Stwórz swój projekt wyjaśniający twoją główną myśl i to w jaki sposób jest to odzwierciedleniem twojej wizji #TMRW
3/3
#DESIGN Stwórz czekoladową rzeźbę, wykorzystując 6 różnych technik oraz max. 5 kg czekolady
#TASTE Stwórz ciastko, używając 3 obowiązkowych składników (czekolady, owocu,
lokalnego produktu)
#SNACK Stwórz czekoladową przekąskę, która jest w 100% pochodzenia
roślinnego
#BONBON Stwórz pralinę całkowicie na bazie składników naturalnych i bez żadnych
dodatków E

Podczas preeliminacji zostanie wybrany zawodnik z najwyższą punktacją, któremu zostanie nadany tytuł Regionalnego Chocolate Master i który będzie reprezntował dany kraj w światowym finale w 2021 r. Dokładna data i czas zostaną podane na początku 2020 r.

Źródło i fot.: Barry Callebaut Polska

 


W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij