Dnia 15 stycznia 2020 r. odbyły się eliminacje wielkopolskie do XXV Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz.
Turniej składał się z części teoretycznej obejmującej treści podstawy programowej dla zawodu cukiernik, kucharz i piekarz (max. 30 pkt) i części praktycznej. Część praktyczna turnieju odbyła się dla cukierników w Cukierni – Kuczora, dla kucharzy w pracowni szkolnej, natomiast dla piekarzy w piekarni PSS „Społem”. Przez 5 godzin uczniowie tworzyli prace inspirowane tegorocznym tematem przewodnim turnieju „Cuda Świata” (dla cukierników i piekarzy), „Mięso z królika w roli głównej” (dla kucharzy). Cukiernicy musieli wykonać tort 1-piętrowy, figurki marcepanowe (2x2 szt.), ciastka bankietowe (2x5 szt.) i napis okolicznościowy z czekolady, kucharze – 2 zestawy dania głównego zgodnie z przygotowaną przez uczestnika recepturą wykorzystującą dowolny element tuszy królika i wyserwowanie przygotowanych potraw, zaaranżowanych według inwencji twórczej uczestników wyłącznie na białych talerzach kwadratowych o boku dł. 32 cm, a piekarz – eksponat artystyczny, chleb okolicznościowy, bułki poznańskie, chałki, rogale, plecionki, drożdżówki.
SZCZEGÓLOWE WYNIKI TURNIEJU
W zawodzie cukiernik:
I miejsce Wawrzyniak Julia
II miejsce Gatkowska Paulina
III miejsce Wojtas Artur
W zawodzie kucharz:
I miejsce Krotecki Kacper
II miejsce Nowakowska Patrycja
III miejsce Czajka Rafał
W zawodzie piekarz
I miejsce Dederek Dominik
Finał XXV Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz odbędzie się 20-22.04.2020 r. we Wrocławiu natomiast finał III Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz 27-29.04.2020 r. w Zabrzu.