7 czerwca 2020 r. obchodziliśmy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Tematem przewodnim już drugi rok z rzędu było „Food safety, everyone’s business” – „Bezpieczeństwo żywności to sprawa każdego z nas”.
Ogłoszony pierwszy raz w zeszłym roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych (ONZ) Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności, ma na celu podnoszenie świadomości i promowanie właściwych działań w obszarze bezpieczeństwa żywności. Rocznie na całym świecie odnotowywanych jest około 600 milionów przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową.
Warto pamiętać o tym, że sprawa tego czy żywność, która trafia na nasz stół jest bezpieczna, leży w rękach nie tylko producentów żywności, ale również naszych. Każdy z nas ma ważną rolę do odegrania i wiele do zrobienia. Począwszy od spraw podstawowych, takich jak dokładne mycie rąk wodą z mydłem przed i w trakcie przyrządzania jedzenia, przez właściwe przechowywanie produktów aż po obróbkę potraw w odpowiedniej temperaturze.
Źródło: GIS
Fot.: iStock