Łączenie tradycyjnych, rodzinnych receptur z nowoczesną technologią to specjalność Cukierni Staropolskiej, która działa w Lublinie od 1997 r. Bogata oferta wyrobów tworzonych z pasją została właśnie poszerzona o oryginalne, ręcznie robione czekolady.

Stworzenie manufaktury czekolad było pracochłonnym i długotrwałym procesem – mówi Tomasz Machoń, cukiernik i właściciel chocolu. Ręcznie robione czekolady charakteryzują się wyjątkową delikatnością, idealną konsystencją i znakomitym wykończeniem oraz finezją smaków. Niezastąpiona precyzja ludzkich rąk, cierpliwość i czas potrafią wydobyć z czekolady najbardziej wyjątkowe i niepowtarzalne walory smakowe. Efekt całego procesu można poczuć w każdym kawałku czekolady.

Proces tworzenia czekolady składa się z kilku etapów, ale najważniejsze z nich to odpowiedni dobór wysokiej jakości składników, konszowanie i temperowanie. Podstawą idealnej czekolady marki chocolu jest selekcja docenianych przez cukierników kuwertur, czyli czekolady z wysokiej jakości ziaren kakaowca pochodzących z Ameryki Południowej i Afryki. Odpowiednia baza udoskonalona wyjątkowymi dodatkami poddawana jest procesowi długotrwałego wyrabiania i uszlachetniania, by wydobyć z niej najlepszą konsystencję, aromat i smak. Konszowanie może trwać nawet 3 doby! Potem następuje proces temperowania, czyli naprzemiennego podgrzewania i schładzania masy czekoladowej w ściśle określonych temperaturach. Dzięki temu, czekolada staje się stabilna, lśniąca i nie topi się szybko w dłoni. Po wytemperowaniu czekolady, jest ona przelewana do form, na których dodawane są dodatki dobrane dla każdego produktu marki chocolu. Wystudzone tabliczki trafiają do oryginalnych opakowań, w których dostarczane są do rąk Klientów.

W ofercie manufaktury czekolad chocolu każdy miłośnik słodyczy znajdzie coś dla siebie. Marka produkuje tradycyjne tabliczki w czterech wydaniach - czekolada mleczna, czarna, biała i czekolada z wysoką zawartością miazgi kakaowej 72%. Wychodzi również naprzeciw cukrzykom i osobom dbającym o linię - manufaktura wytwarza czekoladę bez dodatku cukru, czekolady proteinowe oraz czekoladę BIO! Oprócz zwykłych tabliczek, skusić może także czekolada łamana, sprzedawana w oryginalnych opakowaniach, idealnych na prezent. chocolu posiada również linię premium Miiau i RUBY oraz doceniane przez cukierników ręcznie robione praliny.

Różnorodność i wysoka jakość składników połączone z pasją, zaangażowaniem i cierpliwością to najlepszy przepis na wyjątkową czekoladę, którą doceni każdy! Manufaktura czekolady chocolu to kwintesencja niepowtarzalnego smaku i gwarancja niezapomnianych doznań wizualnych.

Czekolady handmade marki chocolu są już do kupienia w sklepie internetowym marki. Na stronie internetowej znalazł się również blog dla koneserów czekolady oraz szczegółowe opisy każdej linii stworzonej przez manufakturę.

Strona internetowa: https://chocolu.pl/

Facebook: https://www.facebook.com/chocolupolska

Instagram: http://instagram.com/chocolupolska

Źródło i fot. Cukiernia Staropolska


W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij