Od czterech lat na początku lutego Easy Fairs Poland organizuje targi Food-to-Go, które głównie nastawione są na gastronomię. W dniach 5-6 lutego mieliśmy kolejną, piątą edycję targów w nowoczesnych pomieszczeniach Amber Expo.

Można powiedzieć, że były to targi kompaktowe. Ilość wystawców nie była jeszcze oszałamiająca: 68, z których część połączyła się na wspólnych stoiskach. Przyznam, że jechałem na targi z podejrzeniem kolejnej „klapy targowej”, ale zostałem pozytywnie zaskoczony. Przed wszystkim dużą ilością odwiedzających, a ponadto jakością oferty wystawców i programem wydarzeń targowych. Organizatorzy targów zauważyli istotną lukę rynkową, jaką jest oferta żywności bezglutenowej. Można było wysłuchać prelekcji na temat, jak przygotować restaurację do wprowadzenia produktów bezglutenowych do menu. Ale można było również porozmawiać o doświadczeniach wystawiającego się Glutenexu z Tarnowa Pogórnego, który jest polskim pionierem w dziedzinie produkcji wyrobów piekarniczych, cukierniczych, mąk, i koncentratów oraz zup garmażeryjnych pozbawionych glutenu. W zeszłym roku Glutenex wprowadził dwa nowe chleby: dworski i wielkopolski. W ofercie jest też 9 produktów dla diabetyków: babka, biszkopty, chleb, chrupki i wafle. Pamiętajmy, że ilość diabetyków w Polsce szacuje się na aż 2 miliony osób, a oferta ze strony krajowych producentów w zakresie słodkich przysmaków i lodów jest naprawdę skromna. Przykład Glutenexu świadczy, że jest tu pole do popisu.

W świecie kawy
Ciekawą ofertę zaprezentowali specjaliści od kawy i ekspresów. Bardzo widowiskowy był pokaz alternatywnych sposobów zaparzania kawy wykonany przez Kamila Kwietniewskiego z Arte Cafe. Gdańsk stał się miejscem krajowej prezentacji nowego ekspresu automatycznego ze szwajcarskiego HGZ – Rex Royal pod nazwą S200. Ten ekspres jest mistrzem w zakresie regulacji temperatury i gęstości spieniania mleka. Można go uruchamiać na żeton, monetę lub kartę, bo jest prosty w obsłudze i posiada bardzo czytelny ekran sterowniczy do wyboru 24 napojów. Do tego potrafi być zmienny w kolorystyce za pomocą sterownia diodami ledowymi. Równie ładny jest najnowszy ekspres ciśnieniowy z Carimali o nazwie Kicco Multiboiler. Z boku przypomina ziarno kawy. Kicco pomimo młodego wieku został już dwukrotnie wyróżniony: raz w Niemczech, drugi raz na targach Host w Mediolanie. Został zauważony z powodu rozwiązań konstrukcyjnych znacznie przyczyniających się do oszczędności w poborze energii elektrycznej. Jest dwugrupowy, ale w okresie słabszej sprzedaży można wyłączyć jedną z grup, bowiem zasilane są one z rozdzielnych zbiorników. Możliwości ustalania temperatury każdej z grup oraz programowania procesu preinfuzji czynią go doskonałym narzędziem pracy dla baristy. W Gdańsku można było także obejrzeć kolekcję automatycznych ekspresów do kawy ze szwajcarskiej Jury. W nich również konstruktorzy zadbali o oszczędne użycie energii.

Nowości na targach
Coraz bardziej popularne są automatyczne wyciskarki do pomarańczy. Na targach prezentowały się urządzenia austriackiej Citrocasa oraz hiszpańskiego Zumoval. Na stoisku Gastrotechu można było się zapoznać z najnowszymi chłodziarko-zamrażarkami Liebherra oraz komorami chłodniczo-mroźniczymi Viessmanna, a także z najnowszą ofertą Ifi w zakresie witryn a pozzetti i witryn tradycyjnych do lodów. Vegagastro ogarnęło po targach w Rimini całość oferty grupy Ice Team 1927, w której są tacy producenci maszyn do lodów jak Promag, Coldelite, Cattabriga, Ott Freezer. Jeśli do tego dołączymy jeszcze maszyny Electro Freeze, małe urządzenia Secontela, to otrzymujemy bardzo szeroki obraz oferty maszyn do produkcji każdego rodzaju lodów oraz jogurtów. I nie tylko to, bowiem Vegagastro zaprezentowało sensowną symulację rentowności inwestycji w lodowy biznes. Dla lodziarzy bardzo użyteczne mogą być amerykańskie miksery Vitamix. Były też bardzo skuteczne aparaty do bezdotykowej dezynfekcji rąk Dysona i Steripower. Jednak największe wrażenie robiły profesjonalne zabudowy zadaszeń tarasów i ogrodów z firmy Gorbi. Urządenia pod marką Tarasola są doskonałym wypełnieniem istniejącej luki ofert w tym zakresie. Solidność wykonania, modularność konstrukcji, odpowiednie sterowanie i atrakcyjny design są poważnymi atutami Tarasoli, i umożliwiają cukierniom, kawiarniom, lodziarniom, restauracjom tworzenie estetycznych i sprawnych technicznie zabudów patio i ogródków. Niezwykle cenna pomoc w warunkach naszego kapryśnego klimatu.

Lodziarstwo
Od strony środków spożywczych w Gdańsku można było spróbować lodów sporządzonych na bazie produktów trzech znanych firm: Pernigotti, Mec 3 oraz Aromitalia. Ta pierwsza firma pokazała m.in. variegato chock. „Szok” polega na połączeniu klasycznej gianduji z kawałkami orzecha laskowego oraz wafli. Mec propaguje lody na patyku skomponowane na motywach swoich specjałów jak Cherry Mania, Cookies czy Wafel. Aromitalia wystąpiła z bazą złożoną z trzech rodzajów mleka, ponadto z lodami bacio di dama o smaku tradycyjnych ciasteczek z Piemontu oraz z bardzo ciekawą malagą z variegato z andaluzyjskich rodzynek. Były też lody pralinowe o nazwie Bon Bon R. Na stoisku Api Food pokazano wyselekcjonowane włoskie produkty, a wśród nich doskonałe czekolady Amedei oraz czekolady bezglutenowe z Oxicoa. W biologiczny trend wpisują się także biodegradalne, jednorazowe talerze sporządzone z otrębów pszennych produkcji Biotrem.

Pokazy, wykłady i inicjatywy
Interesujący był pokaz sposobów przygotowania dekoracji karmelowych przez niezrównaną Małgorzatę Weber, która jak zawsze wyczarowała wspaniałe dzieła sztuki. Równie ciekawym był wykład Anny Dębskiej na temat skutecznej kampanii reklamowania w kryzysie, czyli jak zdobyć klienta i nie zbankrutować. W ten klimat wpisuje się malutkie stoisko młodej firmy Ice Pops Kuby Walaska i Filipa Burdy z Warszawy. Znaleźli oni dla siebie interesującą niszę rynkową. Dodając nieco nierafinowanego cukru trzcinowego, świeże owoce zmrażają na patykach, tworząc atrakcyjne lizaki lodowe. Oprócz truskawki jest agrest, lemoniada z lawendą, pieczona śliwka z cynamonem, a także pinacolada, mojito czy margherita. Produkt, który staje się częścią nowej kultury lodowej w Europie, u nas jeszcze prawie nie znany. Nowoczesny design w połączeniu z entuzjazmem tworzenia dopełniają obrazu przedsięwzięcia, któremu warto kibicować. Podobnie jak organizacji targów, by na stałe weszła do kalendarza pomorskich targów, obejmując gastronomię, cukiernictwo i lodziarstwo.

Tekst i fot. Piotr Ejsmont


W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij