Już od 22 lat dostarczamy wiedzę dla specjalistów – cukierników, piekarzy i lodziarzy. Z tej okazji, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom czytelników i klientów, od stycznia 2016 roku tytuły „Cukiernictwo” oraz „Piekarstwo” ponownie łączą siły i są wydawane jako jedno czasopismo – „Cukiernictwo i Piekarstwo”. Ta zmiana to odpowiedź na wyraźną tendencję do łączenia sprzedaży wyrobów piekarskich i cukierniczych w ramach prowadzonego biznesu.
Czasopismo „Cukiernictwo i Piekarstwo” jest w pełni skoncentrowane na branżach: piekarskiej, cukierniczej, lodziarskiej i karmelarskiej. Cechuje nas wysokiej jakości zawartość merytoryczna, a także największa spośród pism branżowych na rynku liczba niezależnych autorów. Publikujemy praktyczne artykuły z bogatą dokumentacją zdjęciową, informujemy o nowościach rynkowych i innowacyjnych rozwiązaniach, przybliżamy światowe trendy, koncepty włoskich i francuskich mistrzów, opinie eksperckie, prezentujemy ciekawe tutoriale, wywiady ze znanymi specjalistami, relacjonujemy najważniejsze w kraju i na świecie wydarzenia branżowe oraz ułatwiamy decyzje zakupowe poprzez tworzenie przeglądów maszyn i urządzeń. Poza tym unowocześniliśmy stronę graficzną naszego pisma, aby dostarczało wiedzę w jak najbardziej czytelny sposób i jednocześnie cieszyło oko. „Cukiernictwo i Piekarstwo” to obowiązkowa lektura każdego cukiernika, piekarza i lodziarza!

Stałe działy

  • Rynek – Przegląd najnowszych wydarzeń i nowinek branżowych
  • Maszyny, urządzenia – Kompleksowe zestawienia sprzętów i elementów wyposażenia cukierni i piekarni ze szczegółową specyfikacją pomogą w ich zakupie
  • Wnętrza – Najnowsze koncepty dotyczące wyposażenia i projektowania cukierni i piekarni
  • Technologie, surowce, receptury – Nowoczesne rozwiązania technologiczne w branży cukierniczej, piekarskiej i lodziarskiej
  • Rynek lodów – Najnowsze trendy w lodziarstwie i praktyczne porady
  • Tradycyjne receptury – Unikalne, tradycyjne receptury, które mogą stać się inspiracją do urozmaicenia asortymentu firmy
  • Krok po kroku – Samouczek wzbogacony licznymi fotografiami, który w przystępny sposób pokazuje, jak łatwo wykonać oryginalne dekoracje
  • Wywiad – Rozmowy z ludźmi, którzy odnieśli sukces w branży piekarsko-cukierniczej
  • Głos z branży – Znane w branży osobistości dzielą się spostrzeżeniami dotyczącymi problemów i szans piekarstwa oraz cukiernictwa
  • Bezpieczeństwo i higiena – Porady dotyczące zarządzania jakością i bezpieczeństwem w firmie
  • Warto wiedzieć – Informacje odnoszące się do zmian przepisów prawnych i inicjatyw, które wpływają na branżę
  • Biznes – Nowoczesne i efektywne metody zarządzania. Porady, które pomogą w budowaniu konkurencyjności firmy.

Autorzy

  • PROF. DR HAB. BOHDAN ACHREM-ACHREMOWICZ, Technologia Żywności i Żywienia Człowieka, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski
  • DR INŻ. KRZYSZTOF BUKSA, Katedra Technologii Węglowodanów, Wydział Technologii Żywności, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
  • DR INŻ. DOROTA CZERWIŃSKA, Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • MARIAN DOMAL, mistrz lodziarstwa
  • DR HAB. JAROSŁAW DUMANOWSKI, profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Instytut Historii i Archiwistyki UMK
  • EWA DRZEWICKA, Jula Smakula – Torty Artystyczne
  • JOANNA EJSMONT, dziennikarka
  • DR ANNA GRZEGORCZYK, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
  • CELINA HABRYKA, Katedra Analizy i Jakości Żywności, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
  • DR HAB. INŻ. LESŁAW JUSZCZAK, Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności, Wydział Technologii Żywności, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
  • MAGDALENA KOT, technolog żywności
  • DR HAB. INŻ. ALINA KUNICKA-STYCZYŃSKA, Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii, Politechnika Łódzka
  • PIOTR ŁAWROWSKI, technolog ds. badań i rozwoju
  • ADAM MELKOWSKI, członek ICC Polska, Bydgoszcz
  • MARCELINA MIAZGA-SŁAWIŃSKA, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
  • MAŁGORZATA MIELCARZ, wieloletni pracownik ZBPP i IBPRS
  • DR INŻ. KAROLINA PYCIA, Katedra Technologii i Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski
  • ANNA SACHARCZUK, technolog żywności, kierownik działu badań i rozwoju
  • MAŁGORZATA ZIELIŃSKA, www.chleb.info.pl

W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij