Już od 24 lat dostarczamy wiedzę dla specjalistów – cukierników, piekarzy i lodziarzy.
Klienci stawiają na jakość, nie daj się wyprzedzić konkurencji! Tylko u nas:
- inspiracje do poszukiwania i wprowadzania nowych rozwiązań;
- najnowsze trendy prezentowane na zagranicznych targach;
- wywiady z ludźmi, którzy odnieśli sukces w branży – światowymi i rodzimymi mistrzami;
- nowoczesne technologie wykorzystywane w produkcji piekarsko-cukierniczej;
- wiedza o surowcach w głównej mierze decydujących o sukcesie wyrobów;
- sprawdzone receptury, które urozmaicą Twoją ofertę;
- wyjątkowe tutoriale cukiernicze;
- nowoczesny sprzęt wykorzystywany w branży;
- rzetelne przeglądy maszyn i urządzeń;
- opinie cenionych w branży osób – ekspertów i praktyków;
- sekrety produkcji wyrobów o włoskim i francuskim rodowodzie;
- podstawy piekarstwa i cukiernictwa adresowane do mało doświadczonych i przyszłych rzemieślników;
- porady biznesowe i prawne.
Stałe działy
- RAPORT – Piszemy o najważniejszych problemach branży piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej oraz staramy się podpowiedzieć ich rozwiązanie.
- TRENDY – Przybliżamy najnowsze rozwiązania w zakresie wyposażenia i projektowania zakładów piekarsko-cukierniczych oraz trendy obowiązujące w dekoracjach cukierniczych, opakowaniach i sposobach podania produktów.
- ROZMOWY Z MISTRZAMI – Rozmawiamy z ludźmi, którzy odnieśli sukces w branży piekarsko-cukierniczej — włoskimi i rodzimymi mistrzami, i odkrywamy tajniki ich powodzenia.
- TECHNOLOGIE, SUROWCE, RECEPTURY – Omawiamy i podpowiadamy nowoczesne rozwiązania wykorzystywane w produkcji piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej.
- RECEPTURY MISTRZÓW – Dostarczamy wiedzę na temat najsłynniejszych na świecie receptur, za pomocą których warto urozmaicić swoją ofertę.
- MASZYNY I URZĄDZENIA – Piszemy o nowoczesnym sprzęcie wykorzystywanym w branży piekarsko-cukierniczej, a w unikalnych i w pełni obiektywnych przeglądach maszyn dostępnych na polskim rynku przedstawiamy ich bardzo dokładną specyfikację techniczną.
- ŚWIAT CZEKOLADY – Odkrywamy sekrety produkcji wyrobów czekoladowych i przybliżamy najnowsze trendy w czekoladziarstwie.
- RYNEK LODÓW – Przekazujemy wiedzę dotyczącą tajników rzemiosła lodziarskiego i pracy najsłynniejszych na świecie lodziarzy.
- KROK PO KROKU – Inspirujemy, prezentując tutoriale, w których krok po kroku pokazano, jak wykonać oryginalne i efektowne dekoracje cukiernicze.
- TRADYCYJNE WYPIEKI – Wierzymy, że sprzedaż produktów opartych na tradycyjnych recepturach, to krok w dobrym kierunku, dlatego zamieszczamy je naszych łamach.
- ZDANIEM EKSPERTÓW – Znane w branży osobistości dzielą się spostrzeżeniami dotyczącymi problemów i szans piekarstwa oraz cukiernictwa.
- PRAWO – Przekazujemy informacje o zmianach w przepisach prawnych oraz inicjatywach, które wpływają na branżę.
- BEZPIECZEŃSTWO W PIEKARNI I CUKIERNI – Przybliżamy najważniejsze kwestie z zakresu bezpieczeństwa pracy w zakładach piekarsko-cukierniczych.
- POMYSŁ NA BIZNES – Podpowiadamy, jak nowocześnie oraz efektywnie prowadzić swój biznes i rozwijać przedsiębiorstwo w sposób konkurencyjny.
- RYNEK – Na bieżąco dostarczamy informacje na temat najważniejszych wydarzeń branżowych odbywających się w kraju i za granicą.
Autorzy
- NICO CARLUCCI, włoski piekarz, absolwent włoskiej filii szwajcarskiego Richemont
- dr inż. DOROTA CZERWIŃSKA, SGGW Warszawa
- PIOTR ŁAWROWSKI, technolog ds. badań i rozwoju
- prof. dr hab. inż. GRAŻYNA JAWORSKA, Katedra Ogólnej Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski
- DR INŻ. CELINA HABRYKA, technolog żywności
- ANNA SACHARCZUK, technolog żywności, kierownik Działu Badań i Rozwoju
- dr ANNA GRZEGORCZYK, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
- dr KAROLINA PYCIA, Katedra Ogólnej Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, Wydział Biologiczno-Rolniczy,
Uniwersytet Rzeszowski
- EWA DRZEWICKA, Torty Artystyczne Jula Smakula
- dr hab. JAROSŁAW DUMANOWSKI, Instytut Historii i Archiwistyki UMK
- MARCELINA MIAZGA-SŁAWIŃSKA, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
- ADAM MELKOWSKI, członek ICC Polska, Bydgoszcz
- MARIAN DOMAL, mistrz lodziarstwa
- JOANNA EJSMONT, znawczyni włoskiej kuchni
- AGNIESZKA ZAJĄC, dekoratorka cukiernicza
- BARBARA NOWICKA, specjalistka ds. ekonomiki produkcji
- MAGDALENA KOMOROWSKA, dekoratorka cukiernicza
- JULIA HOTLIŃSKA, koneserka włoskich smaków